Cati fermieri au depus pana acum la APIA cererea unica. Judetele fruntase la accesarea subventiilor!

Facebook
Twitter

Incepand cu 1 martie, fermierii din toata tara au posibilitatea sa depuna la centrele teritoriale APIA cererile unice de plata pe suprafata pentru anul 2016. Pana in prezent, circa 170.000 de agricultori au reusit sa faca acest lucru, cele mai „harnice” judete in accesarea subventiilor fiind Suceava, Olt si Bihor, potrivit datelor APIA.

Cifra reprezinta circa 20% din totalul numarului de cereri care sunt depuse in cadrul unui an.

„Numarul total de fermieri care au depus pana la aceasta data cereri unice de plata pe suprafata in cadrul Campaniei 2016 este de 168.467”, informeaza APIA, in urma unei solicitari adresate de StiriAgricole.ro.

Pana in prezent, cele mai multe cereri de plata unice pe suprafata au fost depuse in judetele Suceava (11.251 fermieri), Olt (7.634), Bihor (7.552), Maramures (7.278) si Bistrita-Nasaud (7.222), conform datelor APIA.

In cazul in care au descoperit ca au facut o greseala, agricultorii au posibilitatea sa opereze modificari in cererile unice pana la data de 15 mai. Si dupa acest termen se pot face modificari, insa fermierii vor fi penalizati cu 1% din valoarea subventiilor pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, potrivit noilor reguli.

Solicitarile depuse dupa data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acorda niciun fel de plata sau de sprijin. Si in Campania 2016, completarea declaratiei de suprafata se realizeaza electronic folosind aplicatia IPA Online.

Pentru ca intregul proces sa se deruleze cat mai usor, APIA recomanda fermierilor sa respecte programarea in privinta depunerii cererilor unice de plata. Agentia va trimite chiar sms-uri agricultorilor prin care ii va anunta in ce zi si la ce ora sunt asteptati pentru a depune cererile unice.

Inainte de a se prezenta la APIA, este important ca fermierul sa isi verifice documentele. In primul rand, acesta trebuie sa se asigure ca extrasul de cont este activ, iar ca datele declarate in registrul agricol sunt exacte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE