Subventii 2016: Comisia Europeana prelungeste termenul de depunere a cererilor unice pana la 15 iunie

Facebook
Twitter

Ca urmare a mai multor solicitari venite din partea statelor membre, Comisarul European pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat ca tarile comunitare vor putea sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor unice de plata de la 15 mai pana la 15 iunie.

Astfel, statele membre vor putea decide daca vor folosi aceasta derogare a CE.

Disponibilitatea Comisiei Europene de a prelungi termenul de depunere a cererilor unice vine in contextul in care multi fermieri intampina dificultati economice majore in a-si continua afacerile agricole. De asemenea, o alta motivatie a CE de a majora termenul de depunere se refera si la dificultatile de implementare a noii Politici Agricole Comune de catre institutii.

„Decizia Comisiei Europene de a prelungi termenuld e depunere reflecta starea exceptionala si gravitatea situatiei economice din anumite piete. Consideram ca aceasta masura ii va ajuta pe fermieri sa isi gestioneze mai bine afacerile. De asemenea, statele membre care decid sa aplice aceasta masura trebuie sa se asigure ca respecta toate normele de preluare si gestionare a cererilor”, a declarat Phil Hogan, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Un regulament de aplicare a acestei decizii urmeaza sa fie adoptat in zilele urmatoare de Comisia Europeana.

Astfel, Romania va avea capacitataea sa decida daca foloseste aceasta derogare a Comisiei Europene sau nu. Potrivit legislatiei actuale, fermierii romani pot depune la APIA, fara penalizari, cererea unica aferenta campaniei 2016 pana la data de 15 mai. Dupa acest termen se pot face modificari, insa fermierii vor fi penalizati cu 1% din valoarea subventiilor pentru fiecare zi calendaristica de intarziere, conform actualelor reguli.

Incepand cu data de 1 martie s-au depus la APIA un numar de 550.523 cereri de plata, pentru o suprafata eligibila de 2.792.439 ha. In ceea ce priveste procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic – Campania 2016, care a inceput de luni, 25 aprilie 2016, au fost inregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor judetene, potrivit datelor APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE