APIA: 425 de milioane de euro au fost platite fermierilor pentru inverzire si zone defavorizate

Facebook
Twitter

Incepand din 12 mai si pana in prezent, APIA a autorizat la plata o suma totala de 425,27 milioane euro pentru un numar de 691.154 fermieri, in ceea ce priveste subventiile acordate pe inverzire si cele destinate zonelor defavorizate.

„APIA informeaza ca incepand cu data de 12.05.2016 de cand a demarat autorizarea la plata a schemei de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (inverzire) precum si pentru submasurile compensatorii din PNDR aferente Masurii 13, a fost autorizata la plata suma totala de 1.886,77 milioane lei (425,27 milioane euro) pentru un numar de 691.154 fermieri pentru care au fost emise deja ordinele de plata”, conform unui comunicat APIA.

Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, a oferit detalii cu privire la modul in care se va realiza calculul platii pe inverzire, fermierii care nu au respectat toate normele urmand sa primeasca mai putini bani.

„In schimb, calculul la plata se va face la suprafata de teren arabil pe care o are in ferma si pentru care trebuia sa respecte inverzirea. Se face un calcul care face diferenta la ceea ce ar fi trebuit sa realizeze ca suprafata, fata de ceea ce a realizat, si se aplica o reducere de jumatate, conform regulamentului. De exemplu, daca el avut o sarcina de 5%, a realizat 3% (inverzirea — n. r.) pentru o suprafata totala de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizeaza in suprafata arabila luandu-se numai jumatate ca reducere a platii. (…) Reducerea este plata la ceea ce a realizat, iar sanctiunea este una administrativa, care se aplica pentru ca nu si-a realizat sarcinile. Trebuie sa facem foarte clar diferenta. Sanctiunea administrativa se refera in general pe acelasi principiu ca si sanctiunile referitoare la SAPS; daca este vorba de o supradeclarare pana in 3% se aplica procentul care este, peste 3% si pana la 20% se aplica dublul diferentei, peste 20% este eliminat de la plata respectiva si peste 50% intra in sanctiuni multianuale”, a mai spus Horumba.

Cuantumul platii pentru inverzire este in valoare de 53,90 euro pe hectar.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE