Achim Irimescu: Este incorect ca se impoziteaza subventiile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numerosi fermieri se plang ca sunt nevoiti sa isi plateasca impozitele catre stat pentru subventii, desi ei nu dispun nici macar de decizii APIA cu privire la cuantumul sumelor pe care le vor incasa. Balbaiala autoritatilor ii face pe administratorii fermelor sa fie supusi unei presiuni tot mai mari din partea organelor fiscale.

“Ni se cer impozitele pe subventii, o chestie de altfel discutabila, inainte de a avea o decizie pe plata subventiei si inainte sa avem un leu din subventia pe anul anterior. Pana la 31 decembrie primeam o decizie prin APIA ne anunta ce sume vom incasa. Anul acesta, suntem pe 18 mai, n-am primit decizia, pe 25 februarie trebuia sa platim impozitul. Ne-am adresat autoritatilor cum facem in acest caz, pentru ca nu stim ce impozit sa platim. Raspunsul lor e halucinant: Sunteti administratori, platiti-va impozitele”, a declarat fermierul Nicolae Sitaru, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, organizata de LAPAR.

Prezent la eveniment, ministrul Achim Irimescu a precizat ca subventiile europene nu ar trebui impozitate deloc, deoarece exista o legislatie cat se poate de concreta in acest caz.

“Faptul ca va este solicitat acest impozit este total incorect. Subventiile europene nu sunt impozabile, e legislatie. Am discutat cu domnul Laurentiu Baciu (presedinte LAPAR – n.r.), precum si cu ministrul Finantelor, pentru a rezolva aceasta problema. Subventiile europene nu sunt impozabile sub nicio forma”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul Conferintei Nationale a Agricultorilor, organizata de LAPAR.

In perioada 2014-2020, Romania are la dispozitie aproximativ 20 de miliarde de euro, fonduri europene pentru agricultura, circa jumatate din aceasta suma reprezentand finantarea pentru platile directe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE