In data de 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) despre aparitia unui focar de pesta porcina africana la porcii domestici, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova, in Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel’nitskiy.

ANSVSA a informat despre aceasta situatie factorii de decizie de la nivel guvernamental, Institutiile prefecturale ale judetelor aflate la granitele de N-E ale Romaniei, in vederea convocarii centrelor locale de combatere a bolilor si a analizei resurselor materiale si de personal, necesare unei eventuale interventii.

De asemenea, Autoritatea a informat asociatiile din industria porcului despre evenimentul epidemiologic de la granitele Romaniei si despre necesitatea intensificarii masurilor de biosecuritate in exploatatiile profesionale de suine.

ANSVSA a transmis instructiuni catre DSVSA judetene aflate la granitele de N-E ale Romaniei despre masura inchiderii targurilor, expozitiilor si aglomerarile de animale pentru specia suine, pe perioada nelimitata si a dispus intensificarea verificarilor la Punctele de Inspectie la Frontiera si a controalelor bagajelor calatorilor. (http://www.ansvsa.ro/?pag=795)

Toate structurile teritoriale au fost notificate despre activitatile pe care trebuie sa le desfasoare in perioada urmatoare, in vederea aplicarii masurilor de profilaxie nespecifica.

ANSVSA reaminteste crescatorilor de porcine, faptul ca pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Detalii se regasesc la: http://www.ansvsa.ro/?pag=889

Pentru a proteja porcii din exploatatiile de aceasta boala, ANSVSA recomanda respectarea urmatoarelor:

  • a. nu intrati in adaposturile unde cresteti porcii, cu incaltamintea si hainele cu care ati umblat pe strada; este recomandat chiar ca, pentru dezinfectia la intrarea in adapost, sa puneti o tavita cu paie imbibate cu o solutie slaba de soda caustica;
  • b. cresteti porcii doar in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porci straini de curtea dumneavoastra, cu porci mistreti sau cu alti proprietari de porci domestici;
  • c. nu hraniti animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gatita in familie;
  • d. daca exista vanatori in familie, care aduc carne de mistret, sub nicio forma nu dati porcilor apa provenita de la spalarea carnii sau resturi de carne;
  • e. nu scoateti scroafele sau vierii din exploatatie in scopul montei cu animale din alta exploatatie;
  • f. nu cumparati purcei din locuri necunoscute, fara a fi identificati (cu crotalie) si fara certificat sanitar veterinar de sanatate eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit;
  • g. nu folositi in hrana animalelor iarba culeasa de pe camp, pentru ca ea ar fi putut sa vina in contact cu porci mistreti bolnavi.

Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar de libera practica concesionar sau DSVSA judeteana, mai precizeaza comunicatul ANSVSA.

Share on Facebook
Print Friendly