Stocurile mari de miere din Europa, dar si importurile masive de miere slaba calitativ pun presiune tot mai mare pe apicultorul roman, atrage atentia Ioan Fetea, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA). Situatia ar putea deveni insa si mai critica de atat, daca avem in vedere ca 2016 este un an capricios din punct de vedere climatic.
„Se intampla un lucru ciudat, care continua as putea spune inca din toamna lui 2015: nu mai cumpara nimeni miere in Romania. Exista stocuri importante de miere si din anii anteriori, mai ales floarea-soarelui. Am discutat recent cu cei din conducerea asociatiei apicultorilor din Ungaria, au peste 5.000 de tone de miere de salcam pe stoc. Nu cumpara nimeni. Noi am cumparat, dar la un pret care e si rusinos sa-l spunem: sub 10 lei/kg, miere poliflora. Sunt stocuri si in Germania. De asemenea, cei care proceseaza mierea noastra, momentan nu sunt interesati. Am ajuns in aceasta perioada a anului cand altadata aveam 200-300 de tone, contracte de miere. Acum nu mai avem nici 20 de tone macar. Traim de azi pe maine. E trist ce se intampla”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea, presedintele ACA.
Una dintre cauzele acestui fenomen este, in opinia lui Ioan Fetea, importul masiv de miere slaba calitativ, chiar neconforma, la preturi cu mult sub media pietei, lucru care dezavantajeaza apicultorul roman.
„Importurile masive de miere, din China si Argentina, au determinat aparitia la rafturi a unui kg de miere, sau 800 grame, la preturi de 8-9-10 lei /kg, lucru care i-a dezavantajat foarte puternic pe apicultori”, mai spune presedintele ACA.
Ioan Fetea considera ca o crestere a consumului de miere in Romania ar fi una dintre putinele masuri sustenabile care ar putea ajuta sectorul apicol.
„Cresterea consumului ar fi pentru noi cea mai normala supapa de salvare. Crescand consumul intern, Romania nu va mai fi supusa unei presiuni de a exporta miere pentru a nu ramane cu ea pe stocuri. Noi am facut demersuri inclusiv la Parlament pentru a proteja mierea romaneasca si a introduce taxe la produsele care vin din spatiul extra-comunitar. Se importa la 1 dolar sau sub 1 dolar kilogramul de miere adus in Romania. Normal ca nu putem face concurenta acestor surogate, atata timp cat noi respectam tehnologiile de crestere si exploatare si facem produse de calitate”, a mai spus Ioan Fetea.
Romania are in prezent circa 1,4 milioane de familii de albine, potrivit datelor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania.