Achim Irimescu explica de ce fermierii romani au subventii mai mici decat cei din alte state europene

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii romani beneficiaza de subventii mai mici fata de alte state europene. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a explicat recent de ce s-a ajuns in aceasta situatie.

„Nu avem cele mai mici subventii din UE, sunt subventiile care au iesit dintr-un calcul foarte simplu. S-a stabilit pe perioada 1998 – 2002 productia medie rezultata la hectar la grau si noi am avut 2,67 tone pe hectar, care se inmulteste cu 63 euro pe tona si rezulta subventia 100 si ceva de euro. Nemtii avand in medie cinci tone la hectar au subventia peste 300 de euro. Olandezii avand 7 tone la hectar au peste 400 de euro”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unui interviu pentru publicatia „Ziarul Financiar”.

Totodata, seful MADR a subliniat ca Romania a primit mai multi bani pe dezvoltare rurala, ceea ce a facut ca lucrurile „sa se egaleze” intr-un fel.

Subventia pe suprafata acordata fermierilor romani a fost in 2014 de 157 de euro/ha, in conditiile in care media UE pentru aceste plati este de 270 de euro/ha. Chiar daca agricultorii romani trebuie sa realizeze produse de calitate si sa le vanda pe o piata comuna, de multi ani plata pe suprafata pentru fermierii din tara noastra ramane la cele mai mici valori.

De exemplu, in Uniunea Europeana cea mai mare subventie pe suprafata (SAPS) o iau fermierii din Malta, acestia primind circa 600 de euro/ha. De asemenea, sume considerabile se ofera si agricultorilor din Olanda (459 euro/ha), Grecia (418 euro/ha), Italia (394 euro/ha), Franta (291 euro/ha), Polonia (212 euro/ha).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE