In ce conditii si-ar da demisia Achim Irimescu din functia de ministru al Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In plenul Camerei Deputatilor este programat astazi, 17 aprilie, votul asupra motiunii simple, initiata de PSD si ALDE, impotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Seful MADR a catalogat aceasta motiune drept una „neonesta” si a spus ca va demisiona daca premierul Ciolos ii va cere acest lucru, precizand ca nu are ce sa isi reproseze deoarece a facut tot ceea ce a promis.

UPDATE: Motiunea simpla nu a fost supusa votului, din cauza lipsei de cvorum.

„Motiunea nu este obligatorie in ceea ce priveste demisia. Sigur, premierul Ciolos m-a numit, dansul este cel care trebuie sa imi ceara demisia. Premierul nu imi reproseaza nimic sau ca sa fiu mai exact mi-a reprosat iesirile care nu aveau legatura cu protofoliul meu, (…) care erau din presa, cu telefonul in buzunar si mi-a spus ca nu inregistreaza. Dar ma rog, aceasta este Romania”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit Mediafax.

Initiatorii motiunii cer demisia actualului sef al MADR din cauza „derapajele grave din domeniul agriculturii privind neacordarea platilor directe (subventii) in agricultura, blocarea accesarii de fonduri europene, blocarea investitiilor in domeniul irigatiilor, precum si managementul defectuos la nivelul ministerului si al unitatilor subordonate”.

“Din momentul in care s-a instalat actualul ministru al Agriculturii, am auzit doar scuze si motivatii despre cum nu se poate sau de ce nu se poate sa faca treaba. De fapt, pe langa episoadele halucinante privind declaratiile politice, se observa cert ca nu stie ce si cum sa faca nimic”, se arata in textul motiunii.

Pe de alta parte, Achim Irimescu a invocat, in timpul dezbaterii motiunii simple, „mostenirea grea” a Ministerului Agriculturii. Solicitat sa explice care este mostenirea grea la care a facut trimitere, Irimescu a vorbit despre intarzierea demersurilor pentru acordarea subventiilor si trecerea de la o singura plata pe hectar la o plata din cinci componente.

„(Mostenirea grea-n.r.) nu are legatura cu anul agricol. Este vorba despre subventiile care se dau cu intarziere acum si eu inteleg perfect producatorii. Este vorba despre faptul ca nu s-a semnat la timp contractul cu furnizorul de soft, nu s-a incheiat contractul decat la sfarsitul lui iulie si pana la jumatatea lui octombrie cand trebuiau sa inceapa platile in avans nu am mai ramas decat doua luni si jumatate. Un program atat de complex este aproape imposibil de realizat un modul atat de complex (…) sunt foarte multe subventii, PAC s-a complicat foarte tare (…) se aminteste faptul ca anii anteriori se terminau la 1 mai efectuarea platilor directe, dar nu se precizeaza ca atunci era o singura plata pe hectar, acum exista o plata din cinci componente (…) Se uita faptul ca cererile de plata se depun de la 1 martie pana la 15 mai, iar anul trecut datorita intarzierii cu care s-au pregatit actele abia la jumatatea lui aprilie, deci o luna si jumatate s-a rostogolit automat in intarzierea platilor”, a explicat ministru Agriculturii.

Guvernul Ciolos s-a mai confruntat de la instalare pana in prezent cu o motiune simpla impotriva ministrului Justitiei, Raluca Pruna. Motiunea a fost respinsa in data de 6 aprilie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE