Camelia Sucu: Avem buget triplu pentru irigatii, insa banii raman nefolositi. Agricultura sta la mila Domnului

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Nici in acest an fermierii nu vor putea beneficia de refacerea sistemului principal de irigatii, avand in vedere ca lucrarile intarzie sa debuteze, desi exista o lege in acest sens, avertizeaza Camelia Sucu, proprietara Pietei de Gros Abundia din Bucuresti. Aceasta a afirmat totodata ca agricultura performanta intarzie sa apara in Romania, deoarece inca „stam la mila Domnului”, potrivit Mediafax.

„Anul trecut au fost probleme cu seceta. Exista o lege promulgata din noiembrie 2015 care prevede alocarea de la bugetul statului, pentru acest an, a 145 mil. euro pentru refacerea infrastructurii principale de irigatii. Sase luni s-a stat degeaba. Din pacate, anul acesta este pierdut, cu siguranta nu se pot vedea masurile implementate”, a declarat Camelia Sucu, potrivit sursei citate.

In 2014 doar 150.000 de hectare au fost irigate, in comparatie cu 3,2 mil de hectare, suprafata irigata in anul 1989. Lipsa unui sistem eficient de irigatii este unul dintre principalele motive pentru rezultatele slabe din productia agricola anuala, deoarece agricultura romaneasca este înca prea dependenta de conditiile meteorologice.

Bugetul alocat pentru refacerea sistemului de irigatii s-a triplat în 2016 fata de anul trecut, ajungand la aproximativ 145 de milioane de euro, bani care pana acum au ramas neutilizati, potrivit reprezentantilor Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei.

Recent, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a scris recent pe pagina sa de Facebook ca proiectul de refacere a sistemului de irigatii a fost „abandonat total de actualul guvern”, Romania riscand „sa returneze fonduri europene”.

„Constat, cu regret, ca proiectul de refacere a sistemului de irigatii a fost abandonat total de guvernul de tehnocrati! Au trecut 6 luni si nu s-a miscat absolut nimic in vederea aplicarii Legii irigatiilor 269 promulgata de presedinte in 12 noiembrie 2015. Nu exista nicio scuza! Legea o aveau, trebuia doar aplicata! Reamintesc tuturor ca anul trecut am reusit sa trecem in unanimitate, in Parlament, prima lege dupa 1989 care da sperante fermierilor care au suferit de-a lungul timpului din cauza secetei ca sistemul redevine functional. Prima lege care ofera un buget multianual de 1 miliard de euro!”, a scris, pe Facebook, Daniel Constantin.

In Romania, sistemele de irigatii sunt functionale pe circa 800.000 de hectare, adica pe mai putin de 10% din totalul suprafetei arabile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE