Achim Irimescu, in mijlocul protestatarilor: Toate subventiile se vor plati pana la 30 iunie

Facebook
Twitter

Aproape 3.000 de crescatori de ovine si bovine, precum si fermieri din toata tara au protestat marti in fata Palatului Parlamentului, acestia fiind nemultumiti din cauza intarzierii platii subventiilor. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a venit si el in randul protestatarilor, spunandu-le acestora ca isi vor primi toate subventiile pana la data de 30 iunie.

„Trebuie sa recunoastem ca nu se datoreaza guvernului actual intarzierea. Am recuperat foarte mult intarzierea. Eu va inteleg perfect si va dau toata dreptatea, nu e normal ce se intampla, intarzierile foarte mari pentru alocarea si plata banilor. Sunt convins ca toti asteptati acesti bani. Au fost niste decizii care s-au luat cu intarziere in Ministerul Agriculturii si in Agentia de Plati, este vorba de faptul ca ne-am complicat foarte tare anul trecut si am pus N scheme, cand trebuia, in primii doi ani, 2015 si 2016, sa fie cat mai simple ca sa ajungem cu banii la dumneavoastra la timp. S-a ajuns in situatia in care suntem in ultima luna de plata. Chiar daca se va ajunge dupa 30 iunie, fermierii nu vor fi sanctionati, banii se vor da la bugetul de stat. Dar nu vom ajunge acolo”, a declarat Achim Irimescu in fata fermierilor.

Mai mult decat atat, seful MADR le-a spus crescatorilor de animale ca platile vor fi demarate incepand de saptamana viitoare.

„In conditiile in care modulul functioneaza, banii se vor da in cel mai scurt timp incepand, repet, de saptamana viitoare, la animale. Cei care primesc fonduri pentru animale, vestea buna este ca vor fi sume foarte mari. De exemplu, pot sa depaseasca o mie de euro la vaca de carne, pot sa depaseasca 800 de euro la vaca de lapte. De saptamana viitoare incepe si la ovine. Subventia totala este de zece euro pe cap de oaie, la ovine. Nu sunt foarte multumit. raportul intre bovine si ovine e 1 la 6 si ar trebui sa regasim si la subventie o suma mai buna”, a mai precizat Achim Irimescu.

Intrebat de Laurentiu Baciu daca toate subventiile se vor plati pana la 30 iunie, termenul maxim de plata alocat de Comisia Europeana, ministrul Agriculturii a raspuns „Absolut”.

protest 2

Alaturi de ministrul Agriculturii a venit printre protestatari si presedintele Comisiei pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru. „Noi nu suntem niste dusmani ai dumneavoastra. Toate lucrarile in comisie s-au facut cu reprezentantii dumneavoastra in comisie”, a declarat presedintele comisiei, Nini Sapunaru.

Crescatorii de animale sunt suparati ca nici pana la acest moment nu au primit subventiile pe suprafata si nici pe animale. „Nu ne-au dat subventiile pe anul 2015 desi avem cereri depuse, nici pe surpafata nici pe animal. Atragem atentia asupra legii 321, privind produsele din Romania care de fapt sunt produse facute cu altele, aduse din strainatate si scrie pe ele produs in Romania.Vrem abrogarea legii vanatorii, creeaza abuzuri, e suspendata acum dar noi vrem abrogarea ei”, ne-a spus un crescator de bovine din judetul Bihor.

Protestul este organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), impreuna cu Federatia ROMOVIS, Federatia PROOVIS, Federatia Nationala a Crescatorilor de Ovine din Romania ( Dobrogea) , Asociatia Crescatorilor de Bovine din Judetul Covasna, Federatia Nationala PROAGRO, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, Asociatia Nationala a Crescatorilor de Vaci de Carne, Federatia Nationala CAPRIROM.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE