Achim Irimescu: Revizuim conditiile de acordare a subventiilor

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, isi propune sa simplifice conditiile de acordare a subventiilor pentru animale, pentru perioada 2017-2020, in contextul in care, pana in prezent, nu s-a reusit o utilizare buna a acestora, informeaza Agerpres.

„Discutiile urmatoare vizeaza stabilirea unor conditii care sa incurajeze producatorii din zona de deal si de munte”, a declarat Achim Irimescu, potrivit sursei citate.

In legatura cu acest subiect, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR), a declarat pentru StiriAgricole.ro, ca „eventualele modificari pe care dorim sa le facem pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic, pentru perioada 2017-2020, trebuie sa fie notificate Bruxelles-ul pana la 30 iulie. Una dintre cele mai dorite modificari, mai ales de colegii din zona defavorizata, este aceea ca efectivul eligibil minim sa plece de la 5 capete in loc de 10, cat este in prezent. O sa vedem ce masuri s-ar putea adopta pentru a extinde numarul de beneficiari pentru acest SCZ”, a spus Dumitru Grigorean.

De asemenea, Achim Irimescu a mai declarat ca, pentru anul 2015, s-au platit 1,2 miliarde de euro plati directe din totalul de 1,59 miliarde euro pe care l-a avut Romania. El a aratat ca, in prezent, mai sunt de facut plati la fermieri care sunt in control si au avut unele probleme, el adaugand ca, pana saptamana viitoare, ar trebui finalizata cea mai mare parte din plati catre producatori.

Totodata, ministrul a spus ca in aceasta perioada se fac plati, care ajung la 76 milioane de euro pe sistem, pentru vaca de lapte, de carne si la ovine.

Ministrul a dat asigurari ca platile se vor efectua in cel mai scurt timp si nu se va ajunge pana in toamna, cu exceptia celor cu penalitati multianuale. „Pot sa fie cateva exceptii in cazul celor cu penalitati multianuale, care pot intarzia la plata”, a mai spus Irimescu, potrivit sursei citate.

Potrivit datelor APIA, crescatorii de animale vor primi un cuantum de 97,4 euro/cap animal pentru Ajutorul National Tranzitoriu in sectorul zootehnic – schema decuplata de productie in sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8). De asemenea, cuantumul calculat de APIA pentru ANT 7, cota de lapte, este de 24 euro pe tona de lapte livrat.

In ceea ce priveste Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), acesta va fi de circa 1.248 de euro pe cap de vaca de carne si 844 euro pentru cea de lapte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE