Romania ar trebui sa se promoveze mai puternic pe piata poloneza, deoarece in aceasta tara „brandul nostru negativ” nu conteaza prea mult, iar Polonia este o tara in general prietenoasa cu noi, considera Catalin Paduraru, organizatorul Concursului International de Vinuri Bucuresti 2016 (IWCB 2016).
„Romania nu are o imagine deosebita pe piata vinului in lume. In general, perceptia este mai degraba negativa, in ceea ce priveste opinia despre Romania. Daca facem un sondaj, doar 2-3% din cei chestionati stiu ca in Romania se intampla si lucruri bune. Din punctul meu de vedere, ar trebui sa ne promovam mult mai puternic in Polonia. Aceasta tara ar trebui sa fie prima noastra tinta. In primul rand, deoarece este aproape, este prietenoasa, iar brandul nostru negativ de tara nu conteaza aici foarte mult”, este de parere Catalin Paduraru.
Pentru a dezvolta sectorul vitivinicol romanesc, Catalin Paduraru considera ca ar trebui pus un accent deosebit pe servicii conexe, precum oenoturismul. „Noi aducem la PIB circa 5%. Ar trebui ca acest sector sa fie prezent pe piata media publica in aceeasi proportie cat procentul de contributie la PIB. Dezvoltarea de asemenea ar trebui sa se bazeze si pe serviciile conexe, precum oenoturimsul sau oeno-farmaceuticele. Noi exportam foarte multa materie prima, samburi, in loc sa realizam noi produse finite”, a mai spus Catalin Paduraru.
Intrebat despre productia de vin pe care ar putea astepta-o viticultorii, Catalin Paduraru este de parere ca acest an „nu este foarte promitator”.
„Anul, cu intemperiile pe care le-am avut in aceasta primavara, pana in momentul de fata, nu este foarte promitator. Fructul momentan nu este format, nu stim cum o sa fie. Din experienta ultimilor ani, chiar daca au existat intemperii, productiile au fost foarte bune, pentru ca managementul viei in momentul de fata e unul foarte modern. Lucrurile s-au schimbat mult, iar tehnologia din Romania e una actualizata atat de mult, incat la ora asta stam mai bine decat alte tari cu vechime. Problema noastra majora este ca nici romanii, nici strainii, nu cunosc aceasta noua realitate”, a mai spus acesta.
In perioada 26-29 mai s-a desfasurat Concursul International de Vinuri Bucuresti 2016 (IWCB 2016), XIII-a, eveniment organizat de Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV), ASER Wineconsulting, sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).