Achim Irimescu promite simplificarea procedurii de obtinere a subventiilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii va avea marti o noua runda de negocieri cu reprezentantii sectorului zootehnic, pentru a gasi o varianta legala prin care si in acest an asociatiile crescatorilor de animale sa depuna in numele fermierilor cererile unice de plata.

Potrivit Ordinului 619/2016, actul normativ care prevede modul in care se deruleaza procesul de acordare a subventiilor, din acest an asociatiile crescatorilor de animale sunt obligate sa se constituie in cooperative, pentru a primi in continuare subventiile APIA pentru pasuni. Cu toate acestea insa, legislatia actuala, mai ales Legea cooperativelor, nu stabileste in mod clar cum s-ar putea realiza acest lucru.

„Cautam solutii pentru a prelungi si a utiliza si in acest an aceasta forma. Am discutat cu fermierii, am avut discutii aprinse. Marti ne vom reintalni la minister pentru a gasi o solutie. Am prospectat deja cateva variante. Sigur, am solicitat si interpretarea Comisiei Europene, dar foarte important e sa gasim o baza legala pentru a da aceasta posibilitate, si anume ca asociatiile de crescatori sa poata depuna, cu acordul Adunarii Generale a membrilor, cererea de plata pentru subventii, in numele fermierilor”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata satului”.

Reprezentantii sectorului zootehnic au decis sa amane protestul programat pe data de 1 martie pentru a vedea daca oficialii de la Bruxelles le vor da dreptate in ceea ce priveste includerea asociatiilor crescatorilor de animale sub definitia de „fermier activ”, lucru care la va permite si in viitor sa depuna in numele membrilor cererile de subventii APIA.

„Noi nu avem o lege a cooperativei, prin urmare ministerul ne cere sa ne transferam in ceva ce nu se poate, pentru care nu avem lege. De aceea, am solicitat prorogarea termenului de transformare a asociatiilor in cooperative pana cand apare legea 566 modificata. E in Parlament de anul trecut. De asemenea, ne intereseaza foarte mult ca asociatiile de crescatori sa fie corelate cu definitia de fermier activ. In Regulamentul european 1307/2013 se noteaza la art. 4 ca fermierul activ este persoana fizica sau juridica sau asocieri de fermieri persoane fizice sau juridice, care efectueaza activitati agricole. Acolo mai spune ca statele membre pot include in legislatia nationala anumite prevederi. In momentul in care asociatia este formata din fermieri activi, care sunt detinatori de animale, de terenuri, nu vad unde este contradictia cu regulamentul european. Cu toate acestea, am trimis la Bruxelles o notificare prin care sa stim cu totii, atat noi, cat si ministerul, cum trebuie interpretate acele prevederi. Eu cred ca raspunsul de la Comisia Europeana ne va fi favorabil. Ministerul spune ca asociatia nu efectueaza activitati agricole, insa eu cu animalele asociatiei nu pasunez? Asta nu e o activitate agricola?”, declara in luna februarie, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).

Incepand cu anul 2016, asociatiile crescatorilor de animale sunt obligate sa se constituie in cooperative, pentru a primi in continuare subventiile APIA pentru pasuni. Mai mult decat atat, noile cooperative vor fi obligate prin lege sa isi pastreze membrii din asociatiile initiale. Prevederea este stipulata in cadrul modificarilor realizate la OUG 3/2015 privind aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015 – 2020.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE