Reprezentantii sectorului zootehnic au decis sa amane protestul programat pe data de 1 martie pentru a vedea daca oficialii de la Bruxelles le vor da dreptate in ceea ce priveste includerea asociatiilor crescatorilor de animale sub definitia de „fermier activ”, lucru care la va permite si in viitor sa depuna in numele membrilor cererile de subventii APIA.
Forma actuala a Ordinului 619/2016, actul normativ care prevede modul in care se deruleaza procesul de acordare a subventiilor, noteaza ca din acest an asociatiile crescatorilor de animale sunt obligate sa se constituie in cooperative, pentru a primi in continuare subventiile APIA pentru pasuni.
„Noi nu avem o lege a cooperativei, prin urmare ministerul ne cere sa ne transferam in ceva ce nu se poate, pentru care nu avem lege. De aceea, am solicitat prorogarea termenului de transformare a asociatiilor in cooperative pana cand apare legea 566 modificata. E in Parlament de anul trecut. De asemenea, ne intereseaza foarte mult ca asociatiile de crescatori sa fie corelate cu definitia de fermier activ. In Regulamentul european 1307/2013 se noteaza la art. 4 ca fermierul activ este persoana fizica sau juridica sau asocieri de fermieri persoane fizice sau juridice, care efectueaza activitati agricole. Acolo mai spune ca statele membre pot include in legislatia nationala anumite prevederi. In momentul in care asociatia este formata din fermieri activi, care sunt detinatori de animale, de terenuri, nu vad unde este contradictia cu regulamentul european. Cu toate acestea, am trimis la Bruxelles o notificare prin care sa stim cu totii, atat noi, cat si ministerul, cum trebuie interpretate acele prevederi. Eu cred ca raspunsul de la Comisia Europeana ne va fi favorabil. Ministerul spune ca asociatia nu efectueaza activitati agricole, insa eu cu animalele asociatiei nu pasunez? Asta nu e o activitate agricola?”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR).
Potrivit Regulamentul european 1307/2013, art. 4, „fermier inseamna o persoana fizica sau juridica sau un grup de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care un astfel de grup si membrii sai il detin in temeiul legislatiei nationale, a carui exploatatie se situeaza in domeniul de aplicare teritoriala al tratatelor definit la articolul 52 din TUE, coroborat cu articolele 349 si 355 din TFUE, si care desfasoara o activitate agricola”.
De asemenea, articolul 9 precizeaza la capitolul „fermier activ” ca „nu se acorda plati directe persoanelor fizice sau juridice sau grupurilor de persoane fizice sau juridice ale caror suprafete agricole sunt in principal suprafete mentinute in mod natural intr-o stare adecvata pentru pasunat sau pentru cultivare si care nu desfasoara pe suprafetele in cauza activitatea minima definita de statele membre in conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera b”.
De curand, si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a comentat pe marginea acestui subiect precizand ca „exista asociatii care au facut un sport din a depune cereri in numele fermierilor”.
„Legislatia europeana spune clar, trebuie sa fii fermier activ ca sa incasezi subventii, asociatia nu este. Eu nu vreau sa ne incurcam cu legislatia europeana. Sunt unele asociatii care au facut un sport in a depune cererile in numele fermierilor, isi opresc fonduri ca sa faca diverse actiuni, greu de controlat. Ce mai ramane imparte si la fermieri”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte.
Totodata, Claudiu Franc a subliniat ca situatia fermierilor din acest sector este dezastroasa, doar in luna decembrie 2015 fiind sacrificate „30% din efectivul de bovine din Romania”.
Incepand cu anul 2016, asociatiile crescatorilor de animale sunt obligate sa se constituie in cooperative, pentru a primi in continuare subventiile APIA pentru pasuni. Mai mult decat atat, noile cooperative vor fi obligate prin lege sa isi pastreze membrii din asociatiile initiale. Prevederea este stipulata in cadrul modificarilor realizate la OUG 3/2015 privind aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015 – 2020.