Cand vor ajunge toti banii din subventii in conturile fermierilor

Facebook
Twitter

Fermierii isi vor primi integral subventiile APIA pana la sfarsitul lunii iunie, a anuntat de curand premierul Romaniei, Dacian Ciolos, in cadrul unei emisiuni de televiziune.

„Din 1,6 miliarde de euro, suma care trebuie sa ajunga in acest an in conturile fermierilor, s-a platit pana acum aproape 1 miliard de euro. Platile vor continua pana la sfarsitul lunii iunie”, a declarat Dacian Ciolos la postul de televiziune Realitatea TV.

Seful Guvernului a mai precizat ca actualele intarzieri in plata subventiilor sunt efectul mai multor cauze.

„In primul rand, s-a intarziat destul de mult cu definirea schemelor de finantare pe care Romania voia sa le aplice. Politica Agricola Comuna iti ofera posibilitatea sa creionezi si sa negocieze niste masuri de finantare specifice. Acest lucru a presupus, fireste, si luarea anumitor decizii. Romania a intarziat destul de mult cu aceste decizii. Apoi, sistemul informatic nu putea fi implementat decat dupa ce aceste decizii erau luate. Contractele pentru construirea modulelor au fost negociate si semate in cursul anul 2015. Pe de alta parte, guvernul precedent a decis sa faca plati in avans. Acest lucru nu era obligatoriu, era doar o optiune. Asta a presupus construirea unui modul specific, doar pentru platile in avans”, a explicat premierul.

In perioada 2014-2020, Romania are la dispozitie aproximativ 20 de miliarde de euro, fonduri europene pentru agricultura, circa jumatate din aceasta suma reprezentand finantarea pentru platile directe.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE