Franc, FCBR: 25 mai, termen fezabil pentru plata subventiilor in sectorul zootehnic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, considera ca termenul inaintat de APIA (25 mai) privind inceperea platilor in sectorul zootehnic este unul „fezabil”, potrivit ultimelor discutii pe care acesta le-a avut cu oficialii Agentiei de Plati.

„Saptamana trecuta am avut o intalnire de 4 ore cu cei de la APIA. Pot spune ca suntem in grafic. Un singur modul este in faza finala de cotractare, este vorba de cel pentru autorizare plati. Restul este in ordine. De asemenea, pana ieri trebuiau introduse in sistem toate datele din teritoriu pe zootehnie. Asta inseamna ca din graficul pe care l-am agreat cu cei de la APIA pana la finalul lunii, undeva in jurul datei de 27 mai, se va termina de platit tot ceea ce este pe vegetal, urmand ca din 25 mai sa putem demara platile pe zootehnie. Acest termen, de 25 mai, ramane fezabil”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Pentru a putea demara platile in sectorul zootehnic, aferente Campaniei 2015, APIA va utiliza trei module (programe software). Acestea sunt: modulul de captare date, modulul de control administrativ si modulul de calcul si autorizare plati.

„Este important ca am ajuns pana aici, ca vegetalul se plateste si ca in scurt timp vor incepe si platile pe zootehnie”, ne-a mai spus presedintele FCBR.

Claudiu Franc a avertizat in urma cu doua saptamani ca foarte multi crescatori de bovine au ajuns intr-o situatie disperata din cauza subventiilor care intarzie, existand un risc tot mai mare ca o buna parte din exploatatii sa se inchida definitiv.

„De anul trecut si pana acum au disparut aproape 40% din exploatatiile de bovine. Sincer va spun, s-ar putea sa ramanem fara bovine in Romania. Bovina e in cea mai crancena perioada de cand o stiu si lucrez de 30 de ani in acest sector. Aceasta amanare a platii subventiilor pune intr-o dificultate fantastica fermierii, in special cu exploatatii de bovine. Banii pe lapte pe care ii iau de-abia le ajung pentru intretinerea efectivelor. Suntem la jumatatea lui mai aproape si trebuie facute campanii de primavara, trebuie platite inputurile de pe anul trecut, trebuie luate inputuri pentru anul acesta. Nimeni nu le mai da nimic fermierilor fara bani. Nu putem sa le compromitem afacerile, mai ales dupa anul trecut care a fost secetos. Le punem in pericol existenta exploatatiilor. E vorba de societati comerciale, de ferme mari, care sunt intr-o dificultate greu de imaginat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele FCBR.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca plata subventiilor pentru sectorul zootehnic va incepe din 25 mai.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE