Crescatorii de animale, printre ultimii la sprijinul cuplat. Franc, FCBR: „Este foarte grav ce se intampla. Vaca nu stie de soft”

Facebook
Twitter

Crescatorii de animale vor fi printre ultimii care vor beneficia de sprijinul cuplat zootehnic, din cauza neimplementarii, pana la acest moment, a modulelor de plata de la APIA, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

„Am avut de curand o intalnire la Ministerul Agriculturii, pentru a vedea cum putem urgenta graficul pentru platile directe, pentru toate categoriile, nu doar pentru zootehnie. Vestile nu sunt deloc bune. Exista o intarziere foarte mare. In ceea ce priveste zootehnia, modulele de plata sunt printre ultimele care vor fi realizate, undeva prin martie-aprilie. Acest lucru inseamna ca vom lua banii, cel putin noi cei din zootehnic, in mai, iunie. Vom fi printre ultimii. Nu suntem multumiti deloc, mai ales ca multi dintre noi nu au luat nici avansul, nici banii pe seceta. Vaca nu tine cont de soft”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

In opinia sa, Claudiu Franc sustine ca institutiile statului putea sa apeleze la o firma straina, care a dezvoltat deja un program asemanator pentru o alta tara europeana. „Nu inteleg de ce un dezvoltator de soft are nevoie de atat de mult timp. Era mult mai convenabil, din punctul meu de vedere, sa apelam la o firma care are deja in portofoliu un asemenea program, nu sa il facem noi de la zero”, a mai spus Claudiu Franc.

Subventiile acordate crescatorilor de animale sunt in valoare de circa 300 de euro pe cap de bovina de carne, precum si de 250 de euro pentru bovinele de lapte. Cuantumul final al sprijinului cuplat zootenic se poate realiza doar dupa centralizarea finala de la APIA, in functie de efectivul total eligibil pentru plata.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE