Cand isi vor primi subventiile crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar daca se deruleaza cu dificultati, subventiile din sectorul vegetal au inceput sa fie virate in conturile fermierilor. In schimb, pentru crescatorii de animale, situatia ramane una critica avand in vedere ca nici pana acum APIA nu a inceput plata subventiilor.

Crescatorii de animale mai au de asteptat cel putin 20 de zile pana sa-si primeasca banii cuveniti, conform programarii facute de Ministerul Agriculturii. Potrivit unei declaratii facte de Achim Irimescu in luna martie, platile aferente campaniei 2015 vor ajunge la crescatorii de animale incepand cu data de 25 mai.

„Din programarea pe care o avem pentru cei care au numai animale, platile vor incepe din 25 mai. Va garantez ca acest termen se va respecta si, in mod cert, in cel mai scurt timp vor fi efectuate platile. Intr-adevar, producatorul nu poate fi multumit pentru ca in anii anteriori se plateau mai devreme. Asta este vestea mai putin buna – ca incepem la 25 mai, insa vestea buna este ca la bovine, cel putin, Romania va avea subventii foarte mari. Am discutat chiar zilele trecute cu Comisia Europeana si putem ajunge teoretic, posibil si practic, chiar catre 500 de euro la sprijinul cuplat in zootehnie pe cap de vaca. Nu intru in amanunte de ce si cum, dar, repet, sumele vor fi foarte bune. Cert este ca in viitor nu vor mai fi nici intarzieri”, a declarat Achim Irimescu.

In aceasta perioada, crescatorii de animale isi pot depune la APIA si cererile unice de plata aferente acestui an. Conform unei centralizari a Agentiei, pana la sfarsitul lunii aprilie s-au primit, la nivel national, aproape 16.000 de cereri unice de plata. Crescatorii au putut sa-si depuna dosarele de primire a subventiilor mai tarziu, fata de fermierii din sectorul vegetal, din cauza implementarii greoaie a modulului APIA de primire a cererilor.

APIA reaminteste fermierilor ca cererile se depun pana la data de 16 mai, data pana la care ei pot merge la centrele judetene sau locale ale Agentiei pentru a depune fara penalizare cererile unice de plata. Cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 16 mai 2016, in termen de 25 de zile calendaristice (pana la 10 iunie 2016), dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE