Franc, FCBR: S-ar putea sa ramanem fara bovine in Romania

Facebook
Twitter

Crescatorii de bovine se afla intr-o situatie disperata din cauza subventiilor care intarzie, existand un risc tot mai mare ca o buna parte din exploatatii sa se inchida definitiv, atrage atentia Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania. Acesta avertizeaza ca daca nu se vor lua masuri cat mai rapide pentru ca banii sa ajunga la fermieri, Romania ar putea ramane fara bovine.

„De anul trecut si pana acum au disparut aproape 40% din exploatatiile de bovine. Sincer va spun, s-ar putea sa ramanem fara bovine in Romania. Bovina e in cea mai crancena perioada de cand o stiu si lucrez de 30 de ani in acest sector. Aceasta amanare a platii subventiilor pune intr-o dificultate fantastica fermierii, in special cu exploatatii de bovine. Banii pe lapte pe care ii iau de-abia le ajung pentru intretinerea efectivelor. Suntem la jumatatea lui mai aproape si trebuie facute campanii de primavara, trebuie platite inputurile de pe anul trecut, trebuie luate inputuri pentru anul acesta. Nimeni nu le mai da nimic fermierilor fara bani. Nu putem sa le compromitem afacerile, mai ales dupa anul trecut care a fost secetos. Le punem in pericol existenta exploatatiilor. E vorba de societati comerciale, de ferme mari, care sunt intr-o dificultate greu de imaginat”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele FCBR.

Claudiu Franc ne-a spus de asemenea ca in aceasta perioada se incearca urgentarea platii ANTZ la bovine. „Este cea mai simpla schema de plata, si credem ca o putem demara cel mai rapid, mai ales ca e din bugetul national. Ar fi o salvare pentru exploatatiile de bovine”, a mai spus Claudiu Franc.

O alta problema majora pe care presedintele FCBR ne-a semnalat-o este si debutul tarziu al depunerii cererilor unice de plata, aferente Campaniei 2016. „Daca nu se prelungeste termenul de depunere avem o problema. Sunt judete care au si 70-80% din exploatatii mixte, care pana acum nu au depus cereri. Acestea sunt si judetele cu cele mai multe exploatatii din tara. Va dau un exemplu. Suceava are circa 70.000 de exploatatii din care 60-70% sunt mixte. Va dati seama ca acolo se va calca lumea in picioare. Nu e vorba numai de Suceava, ci si de Bistrita, Maramures, Alba, Cluj., toate judetele cu zone de munte”, a mai spus presedintele FCBR.

Claudiu Franc ne-a mai informat ca saptamana viitoare Romania va accepta o prelungire a termenului de depunere pentru cererile unice, dupa ce CE a oferit aceasta posibilitate statelor membre.

„Miercurea viitoare va fi emisa o ordonanta de urgenta in acest sens, ca termenul sa se prelungeasca. Poate nu la o luna de zile, dar la 15 zile, pana in 31 sa spunem, apoi 25 de zile cu penalitati”, ne-a mai spus Claudiu Franc.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca plata subventiilor pentru sectorul zootehnic va incepe din 25 mai.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE