Va reusi APIA sa plateasca pana in 30 iunie toate subventiile? Ce spun oficialii Agentiei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Desi procesul de plata a subventiilor, aferente Campaniei 2015, se deruleaza in continuare cu dificultate, crescatorii de animale neprimind pana acum niciun ban in cadrul schemelor pe zootehnie, oficialii APIA raman optimisti cu privire la plata subventiilor catre fermieri.

Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, spune ca Agentia de Plati nu isi va permite, dupa 10 ani de activitate, sa „rateze” momentul de a plati fermierilor subventiile integral pana la data de 30 iunie, termenul limita dat de Comisia Europeana.

„S-a intamplat vreodata ca APIA sa nu plateasca subventiile fermierilor pana la 30 iunie? Nu. Au fost si ani dificili, precum 2007, 2008, cand intr-adevar, erau mai putine scheme, dar toate lucrurile erau la inceput, si multe aspecte erau neintelese, aproape complet. Nu cred ca ne mai aflam in situatia aceea de inceput, incat sa ne facem probleme ca nu reusim sa facem platile pana in 30 iunie. Daca va veti uita pe toate statisticile referitoare la fondurile europene, nu o spun cu mandrie, ci rece, pe cifre, veti vedea ca cea mai mare rata de absorbtie, dintre toate institutiile statului roman, o are APIA. Asta este rezultatul. Toti am pus umarul la povestea asta. Nu cred ca APIA, dupa 10 ani de activitate, isi va permite cumva sa rateze momentul 30 iunie, anul acesta. Nu cred asta”, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit celei mai recente informari APIA, incepand din 08.04.2016 si pana in 22.04.2016, Agentia a efectuat plati aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, in suma totala de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un numar de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Nationale Tranzitorii in sectorul vegetal (ANT 1) reprezinta 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).

Conform legislatiei comunitare, un stat membru trebuie sa achite integral subventiile fermierilor pana la data de 30 iunie, dupa aceasta data banii cuveniti agricultorilor putand fi platiti doar de la bugetul de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE