Termenul realist la care s-ar putea face plata subventiilor in zootehnie

Facebook
Twitter

Dupa ce au sperat ca vor primi subventiile pe zootehnie incepand cu data de 25 mai, termen avansat de directorul APIA si chiar de ministrul Agriculturii, crescatorii romani de animale sunt pusi din nou sa astepte. Reprezentantii asociatiilor de profil spun ca un termen realist in privinta platii subventiilor pe zootehnie ar fi 10 iunie sau chiar 13 iunie.

„Nu am mai primit nicio data exact cu privire la plata subventiilor. Ca o parere strict personala, va pot spune ca platile nu vor putea sa fie demarate de data de 9-10 iunie. Spun asta, pe baza unui calcul foarte simplu. Daca pe 2-3 iunie APIA reuseste sa stabileasca efectivul eligibil, dupa aceea trebuie intocmit Ordinul de ministru pentru stabilirea cuantumului. Ulterior, APIA trebuie sa autorizeze dosarele fermierilor individual la plata, apoi sa emita decizii de plata, iar dupa aceea putem sa vorbim de bani care intra efectiv in cont. Toate acest lucruri dureaza minim o saptamana”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigoreanu, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine de Carne din Romania.

Un termen asemanator privind plata subventiilor a fost inaintat si de Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

„Din ultima discutie pe care am avut-o cu directorul APIA si cu Ministrul Agriculturii mi s-a comunicat ca pe data de 31 mai sau 1 iunie vor avea modulele pentru controlul administrativ, pe dosarele de zootehnie. Dupa acest moment, APIA va lucra pe dosare, pentru a stabili cat mai repede efectivul eligibil. Dupa aceea, vor fi emise ordinele de plata si se va realiza efectiv plata catre fermieri. Eu consider ca un termen realist de plata a subventiilor ar fi data de 10 iunie. Sunt foarte multe dosare de verificat. Discutam de 200.000 de dosare de cereri pe zootehnie, numai pentru vaca. Nu mai vorbim de oaie”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

Conform declaratiilor facute de Claudiu Franc, putem deduce ca APIA nu avea implementat modulul de control administrativ nici macar la data de 25 mai, termenul inaintat de ministrul Agriculturii si directorul APIA privind plata subventiilor in zootehnie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE