Cand ar urma sa primeasca fermierii sprijinul cuplat la soia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Sprijinul cuplat pentru soia, in valoare de 325 de euro pe hectar, este de un real interes pentru agricultorii romani, mai ales ca suprafetele cultivate cu aceasta planta au crescut an de an.

In prezent APIA, finalizeaza controalele administrative pe aceasta schema, iar in scurt timp va avea suprafata totala eligibila la plata. Ulterior, va putea fi calculat si valoarea sprijinului cuplat. In cazul in care numarul de hectare eligibile la plata va depasi 90.000, exista sanse ca sprijinul cuplat sa fie mai mic de 325 de euro.

„Sprijinul la soia, la fel ca si toate celelalte sprijine cuplate, pana ce nu se finalizeaza controalele administrative pe schemele respectiva, sa stim numarul de hectare eligibila. Nu s-au depasit momentan cele 90.000 de hectare. Cel mai probabil subventia va ramane la 320 euro, dar vom vedea cel mai bine cand avem controalele incheiate. Platile vor incepe cel mai probabil incepand cu luna mai si iunie”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Suprafata cultivata cu soia a crescut in 2015 la circa 90.000 de hectare fata de 2014, fermierii fiind atrasi de sprijinul cuplat, care se ridica la 325 euro/ha in 2015.

Incepand din 2016 toti fermierii care vor dori sa beneficieze de sprijin cuplat pentru soia vor fi nevoiti sa aiba samanta certificata de provenienta roamneasca.

Romania importa soia, inclusiv cea modificata genetic, din Brazilia sau Argentina, in valoare de peste 200 de milioane de euro anual.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE