Seful MADR, catre banci: Transferati cat mai repede subventiile in conturile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, impreuna cu expertii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura au avut o intalnire cu mediul bancar in 17 iunie 2016. La aceasta intrevedere au participat si reprezentanti ai Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

In deschiderea sedintei, ministrul a solicitat reprezentantilor bancilor sa se asigure ca platile pentru agricultori, o data ajunse in conturile Trezoreriei si de acolo in cele ale bancilor, sa fie transferate cat mai repede in conturile beneficiarilor, intrucat a avut sesizari din partea acestora ca s-ar fi produs intarzieri chiar si de o saptamana.

Unul dintre punctele de discutie de pe ordinea de zi l-a constituit proiectul de Ordin privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia Conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea finantarii de catre acestea a activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In acest sens, ministrul a reusit diminuarea conditiilor de cost fata de anul 2015, reusind sa reduca dobanda la 2,5 %, iar comisionul aplicat de catre banci sa fie de maxim 1%.

Totodata, intalnirea de lucru a avut ca scop clarificarea implicatiilor noilor prevederi legislative asupra Conventiilor incheiate in vederea finantarii capitalului de lucru pentru beneficiarii masurii 215 – plati privind bunastarea animalelor, in urma publicarii Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 826 din 9 iunie 2016 pentru aprobarea modelului cererilor de plata, precum si a modelului formularelor de accesare a clauzei de revizuire a angajamentelor incheiate in cadrul masurii 215 – Plati in favoarea bunastarii animalelor – pachetul a) porcine si pachetul b) pasari.

De asemenea, in cadrul intalnirii a fost discutata si posibilitatea amendarii prin acte aditionale a Conventiilor privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii schemelor de plati directe in sectorul vegetal si Ajutoarelor Nationale Tranzitorii in sectorul Zootehnic la speciile bovine si ovine/caprine 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE