Acces mai usor la subventiile speciale acordate crescatorilor de vaci

Facebook
Twitter

In sedinta Guvernului din 18 mai 2016 a fost aprobata o Hotarare care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr.160/2016 pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul delegat (UE) nr. 2015/1853 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia. Fermierii care vor beneficia de ajutoarele exceptionale sunt producatorii agricoli crescatori de vaci de lapte si producatori agricoli crescatori de porcine.

Astfel, prin prezentul act normativ se modifica data ratei de schimb euro – lei, de la 17 octombrie la 30 septembrie 2015, potrivit art.40 din Regulamentul delegat (UE) nr.907/2014 al Comisiei 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014.

Avand in vedere ca orice livrare de lapte crud a unui producator catre un prim-cumparator de lapte crud trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre parti sau prim-cumparatorii trebuie sa faca o oferta scrisa de a contracta, prin aceasta Hotarare de Guvern se reglementeaza faptul ca, pentru a beneficia de sprijin, producatorii pot dovedi ca sunt in activitate si prin oferta scrisa de a contracta facuta de un prim-cumparator, valabila la data depunerii solicitarii si a cel putin unui document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent ofertei de a contracta.

Pentru situatia in care sumele cuvenite producatorilor eligibili din sectorul laptelui si produselor lactate, fie depasesc, fie nu epuizeaza plafonul alocat sectorului, actul normativ reglementeaza modul de repartizare a diferentei in deficit sau exces, in cadrul aceluiasi sector, catre aceiasi beneficiari eligibili, recalculandu-se cuantumul unitar alocat pe beneficiar sau pe cantitatea de productie realizata in perioada de referinta.

Perioada in care fermierii pot depune cereri este stabilita intre 30.05. – 06.06.2016, in vederea distribuirii intregii sume catre beneficiarii eligibili. Pentru obtinerea ajutoarelor financiare producatorii agricoli depun cererea la centrul judetean al A.P.I.A., respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documente specifice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE