Fermierii nu vor fi sanctionati de APIA pentru 2015 si 2016 daca nu respecta inverzirea

Facebook
Twitter

Agricultorii care nu vor respecta normele privind inverzirea pentru anii 2015 si 2016 nu vor fi sanctionati de APIA, a anuntat recent Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

„Lucram in prezent la platile pe inverzire, ne dorim sa finalizam testarile pe calculul platilor in asa fel incat sa facem platile cat mai repede posibil. Nu stiu daca saptamana aceasta, saptamana viitoare sau peste doua saptamani. Sunt testari si verificari in asa fel incat calculele sa fie corecte. Vineri a aparut ordinul ministrului Agriculturii privind sanctiunile, care prevede modul in care se fac calculele privind platile pe inverzire. Ce trebuie sa stie fermierii, un lucru foarte important, este ca in 2015 si 2016 nu se aplica sanctiuni”, a declarat Nicolae Horumba, directorul general adjunct al APIA.

Oficialul APIA a oferit detalii si cu privire la modul in care se va realiza calculul, fermierii care nu au respectat toate normele urmand sa primeasca mai putini bani.

„In schimb, calculul la plata se va face la suprafata de teren arabil pe care o are in ferma si pentru care trebuia sa respecte inverzirea. Se face un calcul care face diferenta la ceea ce ar fi trebuit sa realizeze ca suprafata, fata de ceea ce a realizat, si se aplica o reducere de jumatate, conform regulamentului. De exemplu, daca el avut o sarcina de 5%, a realizat 3% (inverzirea — n. r.) pentru o suprafata totala de 100 de hectare arabil, nerealizarea, practic, se contorizeaza in suprafata arabila luandu-se numai jumatate ca reducere a platii. (… ) Reducerea este plata la ceea ce a realizat, iar sanctiunea este una administrativa, care se aplica pentru ca nu si-a realizat sarcinile. Trebuie sa facem foarte clar diferenta. Sanctiunea administrativa se refera in general pe acelasi principiu ca si sanctiunile referitoare la SAPS; daca este vorba de o supradeclarare pana in 3% se aplica procentul care este, peste 3% si pana la 20% se aplica dublul diferentei, peste 20% este eliminat de la plata respectiva si peste 50% intra in sanctiuni multianuale”, a mai spus Horumba.

Cuantumul platii pentru inverzire a fost stabilit la 59,1277 euro/ha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE