Cine sunt fermierii care vor incasa primii subventiile de la APIA

Facebook
Twitter

Incepand de astazi, APIA va incepe sa vireze fermierilor mult-asteptatele subventii. Cu toate acestea, in prima faza, vor beneficia de plati doar o parte dintre agricultori, mai exact cei care au depus la Agentie cereri doar pe vegetal, fara sprijin cuplat sau parte de zootehnie.

Potrivit unui comunicat recent al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, joi, 7 aprilie, erau pregatite pentru plata 536.160 cereri unice in suma totala estimata de 300 milioane euro. Dintre acestea, o prima transa de 27.273 cereri, in suma totala de 13.687.915 euro vor fi platite in cursul zilei de vineri. 

„Aceste prime plati sunt efectuate catre fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal. Este important de retinut ca platile se efectueaza progresiv incepand cu data de astazi, pe masura ce dosarele fermierilor sunt procesate si validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schema de plata pentru care s-a facut solicitarea”, se arata in comunicatul APIA.

Detalii despre fermierii care vor intra in prima transa la achitarea subventiilor aferente campaniei din 2015 a oferit si directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca.

„Fermierii care se vor afla in prima transa de plata sunt cei care au niste cereri mai simple, adica nu au cerut sprijin cuplat sau zootehnic. Platile pe zootehnie nu vor fi platite insa din 8 aprilie, insa cei care au si animale si parte vegetala, vor primi mai repede banii pe partea de vegetal. Important de mentionat este ca fermierii care au zootehnie plus vegetal in cererea unica o sa intre la plata din 9, 10, 11 aprilie pentru partea de vegetal. Dar, in prima faza, vor primi banii cei care au cereri simple”, a declarat Ovidiu Savasca, director APIA Mures, pentru Radio Romania Targu Mures.

Potrivit actului normativ aprobat de curand de Executiv, platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

Cuantumul subventiei pentru schema de plata unica pe suprafata este de 79,7392 euro/ha.

In ceea ce priveste plata redistributiva, pentru fermierii care au intre 1 si 5 ha inclusiv, subventia este de 5 euro/ha. Pentru cei care detin peste 5 si pana la 30 ha inclusiv cuantumul subventiei este de 51,0789 euro/ha.

O alta plata importanta pe care APIA o va face este si cea pentru inverzire, fermierii urmand sa primeasca aici 59,1277 euro/ha.

Pentru tinerii fermieri, cuantumul subventiei este de 19,9348 euro/ha, potrivit legii.

In ceea ce priveste Ajutoarele Nationale Tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil, fermierii vor primi o subventie de 19,1942 euro/ha.

Subventiile aferente campaniei din 2015 trebuie sa fie achitate integral fermierilor pana la data de 30 iunie, potrivit regulamentelor europene.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE