Seful APIA anunta care sunt primii fermieri care vor incasa avansul din subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Aproape 80.000 de fermieri se regasesc in esantionul de control, si, teoretic, nu ar putea beneficia de subventii pana la 1 ianuarie 2017. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii si APIA anunta ca cel putin o parte dintre acestia vor primi plati in avans pentru Campania 2016.

„De luni, saptamana viitoare, vor incepe platile in avans, iar in circa 3 zile, fermierii ar trebui sa isi regaseasca banii in conturi. In prima runda vor intra circa 316.000 de fermieri, care nu se regasesc in esantionul de control si nu au alte probleme. De asemenea, vom plati avansuri din subventii si pentru o parte dintre agricultorii care se afla in esantionul de control. Aici avem 16.000 de fermier pe controlul clasic si 60.000 de agricultori pe controlul pe teledetectie. Vrem sa platim avansuri pentru cei care au o rata de eroare undeva pana in 5%”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Pintea, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura.

De asemenea, si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat ca fermierii din esantionul de control au cea mai mare nevoide de avansul din subventii.

„Conform legislatiei europene, avansul se poate plati in acest an, avand in vedere conditiile specifice ale PAC (Politica Agricola Comuna, n.r.), doar daca se face controlul administrativ. Si atunci cei care sunt in control, 85.000 de fermieri, vor putea primi, teoretic, de la 1 ianuarie, dar am cerut la APIA ca, macar pentru fermierii care au un risc foarte redus, la o parte dintre acestia, sa le dam plati in avans. Sa nu uitam ca fermierii care sunt in control sunt si cei mai mari si au nevoia cea mai mare, pentru ca ei infiinteaza cultura de toamna. Sper sa ajunga cat mai multi bani si cat mai rapid”, a declarat Achim Irimescu, potrivit Agerpres.

Ministrul Agriculturii a mai precizat ca si-a propus sa plateasca avansuri din subventii pentru circa 700.000 – 800.000 de beneficiari, dintr-un total de 900.000 de fermieri care au depus cereri unice in Campania 2016.

Pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS), cuantumul propus pentru avans este de 96,8861 euro/hectar, in timp ce pentru schema de plata redistributiva fermierii vor primi 5 euro/hectar pentru nivelul 1 si de 48,8554 euro/hectar pentru nivelul 2.

Pentru Schema de plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu (plata pentru inverzire) avansul este de 57,3714 euro/hectar si pentru schema de plata pentru tinerii fermieri 22,8718 euro/hectar.

Daca platile vor fi facute conform planului, fondurile de la Comisia Europeana vor fi rambursate pana la finele anului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE