EXCLUSIV Seful APIA anunta cuantumul avansului pe care il vor primi fermierii

Facebook
Twitter

Fermierii romani vor primi de la jumatatea lunii octombrie un avans din platile directe aferente Campaniei 2016 de aproape 70%, sumele pe care le vor incasa agricultorii fiind mai mari decat cele din 2015, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Adrian Pintea.

„Pentru anul acesta, suma va fi una mai mare din simplul motiv ca si alocarea financiara e mai mare. Pe 2015 am avut un fond total, FEGA – plati directe, de 1,599 miliarde de euro. Pentru 2016 avem 1,72 miliarde de euro. Nu a fost stabilit momentan un cuantum oficial al avansului, insa daca facem niste calcule, la suprafata solicitata la plata, de 901.000 hectare, automat vom avea o crestere a cuantumului. Noi ne dorim sa platim un procent cat mai mare, apropiat de 70%, maxim cat poti plati de altfel, conform regulamentelor europene”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Pintea, directorul general APIA.

De asemenea, seful APIA ne-a oferit detalii si cu privire la schemele de plati directe care vor beneficia in acest an de avans. „In urma intalnirilor pe care le-am avut si cu domnul ministru, precum si cu dezvoltatorul de soft, am stabilit prioritatile privind plata avansului. Astfel, conform regulamentelor europene, putem da un avans de pana la 70% in cazul platilor directe si de pana la 85% in cazul sprijinului acordat dezvoltarii rurale. Pentru Campania 2016, am stabilit sa acordam avans pentru urmatoarele scheme: SAPS, plata redistributiva, tineri fermieri, inverzire si mici fermieri. In ceea ce priveste plata pentru dezvoltare rurala, vom da avansuri pentru masura 10, 11, 13 si masura 214”, a mai spus seful APIA.

Directorul general al APIA a mai precizat ca agentie pe care o conduce se afla pe ultima suta de metri in ceea ce priveste demararea platii avansului, in acest moment fiind realizate o serie de actualizari la sistemul informatic.

„In acest moment se realizeaza cateva parametrizari la soft, pentru a demara plata avansului. Teoretic, nu ar trebui sa avem probleme. Recomandarea domnului ministru a fost sa incepem din 17 octombrie sa autorizam cat mai multi fermieri la plata avansului, pana la 30 octombrie. Mai ales ca acesti bani vor fi rambursati in acest an”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Pintea, directorul general APIA.

Guvernul a alocat temperor in aceasta saptamana suma de 822 milioane lei pentru efectuarea platilor reprezentand prefinantarea cheltuielilor aferente schemelor de plati directe.

Anul trecut, APIA a platit un cuantum de 70% din valoarea SAPS, mai exact circa 54 euro/hectar. Suma totala platita ca avans, pentru Campania 2015, este de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro), pentru un numar de 602.159 fermieri cu o suprafata de 5.753.954 ha.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE