EXCLUSIV Seful APIA anunta ce fermieri vor fi prioritizati la plata

Facebook
Twitter

Saptamana aceasta Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura urmeaza sa prioritizeze la plata fermierii care au angajamente pe agromediu, anunta seful APIA. Mai exact, este vorba despre masura 10, pachetele 4 – culturi verzi si 7 – terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu.

„In aceasta saptamana vor intra la avans si cei care au angajamente pe masura 10, pachetele 4 si 7. Vrem sa-i prioritizam, deoarece platile finale in cazul lor vor veni tocmai la anul, in lunile iunie, iulie, august. Astfel, pana la 30 noiembrie vrem sa le acordam si lor avans, care va ajunge la peste 80%”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Pintea, directorul general APIA.

Potrivit acestuia, fermierii urmeaza sa primeasca un cuantum de 128 de euro pe hectar pentru pachetul 4 si 250 de euro/hectar pentru pachetul 7.

Platile pe agromediu sunt niste plati compensatorii pe care agricultorii le primesc anual, ca o compensatie pentru costurile suplimentare pe care le au fermierii care se angajeaza sa respecte conditii de protejare a mediului inconjurator, pe o perioada de minim 5 ani.

De asemenea, seful APIA a precizat ca institutia pe care o conduce va incepe demararea platilor integrale incepand cu 5 decembrie. „Asa cum am spus, de la 1 decembrie vom incepe platile finale pentru fermieri. In acea saptama insa sunt cateva zile libere, si chiar as vrea sa le ofer functionarilor APIA dreptul legal la zilele libere, insa de saptamana urmatoare, adica de pe 5, va incepe autorizarea efectiva a platilor finale. Va exista un prim esantion de 300.000 – 400.000 de fermieri care vor intra in prima transa”, ne-a mai spus Adrian Pintea.

Pana in prezent, APIA a platit avansuri de circa 748.832.000 euro, pentru 718.000 de fermieri, a precizat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Pintea.

In cadrul Campaniei 2016 au fost depuse la APIA 900.927 de cereri unice, cu o suprafata declarata la plata de 9.492.575,01 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE