Veste buna de la seful APIA pentru crescatorii de animale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Crescatorii de animale urmeaza sa beneficieze in perioada urmatoare de adeverinte prin care vor putea sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente, a anuntat, pentru StiriAgricole.ro, directorul general al APIA, Adrian Pintea.

„Ne straduim in aceasta perioada sa punem la punct conventiile pe baza carora crescatorii de animale vor putea sa acceseze credite. Nu pot momentan sa avansez un termen concret in aceasta privinta, dar ii avem in vedere si pe crescatorii de animale”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, directorul APIA.

O serie dintre fermieri s-au declarat nemultumiti ca APIA nu a oferit deloc pana acum avans din subventii pentru crescatorii de animale. „Nu intelegem de ce se face aceasta discriminare: la teren se acorda avans si la animale nu”, a scris fermierul Costel Caras, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, APIA elibereaza o adeverinta de inregistrare a fermierului prin care confirma ca acesta a depus cererea unica de plata pentru anul 2016 si a solicitat ANT – sector zootehnic, schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne si/sau ANT – sectorul zootehnic, schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine, precum si numarul de animale pentru care se solicita sprijin financiar. De asemenea, prin adeverinta se confirma faptul ca beneficiarul a atasat cererii toate documentele prevazute de legislatia in vigoare.

Banca creditoare acorda beneficiarilor, conform reglementarilor sale interne, credite/facilitati de finantare in lei, pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente in procentul stabilit prin regulile proprii din suma prevazuta in adeverinta eliberata de APIA.

Cuantumul per cap de animal pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne a fost anul trecut de 300 lei/cap de bovina, iar cuantumul per cap de animal pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine este de 20 lei/cap de animal.

Pana la 22 noiembrie, APIA a platit avansuri de circa 748.832.000 euro, pentru 718.000 de fermieri, a precizat, pentru StiriAgricole.ro, Adrian Pintea. Incepand cu 5 decembrie, APIA va incepe autorizarea platilor finale pentru fermieri, aferente Campaniei 2016.

APIA le recomanda potentialilor beneficiari interesati sa isi aleaga banca numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare banca creditoare, pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE