Achim Irimescu: trebuie sa finalizam cadastrul pana in 2018, altfel nu vom putea sa mai platim subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania trebuie sa isi cadastreze suprafetele agricole pentru a putea primi in continuare subventii de la Uniunea Europeana. Potrivit celor mai recente discutii de la Bruxelles, oficialii europeni intentioneaza sa acorde subventii, din 2020, pe ferma, si nu pe suprafata, asa cum era cazul Romaniei.

„In principiu pana in 2018 trebuie sa finalizam cadastru. Daca nu reusim extravilanul sa-l cadastram pana atunci va fi foarte dificil sa putem acorda subventiile pe ferma, caci aceasta este ideea, strategia, pe care doreste sa o implementeze Comisia Europeana si pentru statele noi membre. Noi, Romania, aveam un specific. De exemplu, daca un fermier german a luat in ultimii ani o subventie de 100.000 euro pe ferma, acestuia i se va mentine subventia in continuare, cu conditia sa ramana fermier. La noi, deoarece nu exista acest istoric, s-a introdus plata pe suprafata SAPS-ul. Daca se ajunge la concluzia ca trecem pe ferma, iar agricultorul are o problema cu exploatatia sa, atunci nu va mai putea lua subventii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

Intrebat daca Romania nu are o derogare privind efectuarea lucrarilor de cadastru pana in 2020, Achim Irimescu a raspuns negativ.

Seful MADR sustine de asemenea ca, in prezent, o suprafata de circa 3 milioane de hectare dispune de cadastru, in zona extravilana, ceea ce arata ca inca mai sunt suprafate importante de cadastrat. „Daca luam 13 milioane de hectare, terenul agricol al Romaniei, sigur, sunt niste intrebari pe care ar trebui sa ni le punem”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Recent, la reuniunea ministrilor Agriculturii din cadrul Grupului de la Visegrad 4+3, Romania, reprezentata de secretarul de stat in MADR Teodor Mihalcea, a sustinut oportunitatea mentinerii platilor directe pe suprafata – SAPS si dupa 2020.

Unul dintre motivele pentru care procesul de cadastrare avanseaza cu dificultate este ca succesiunile nu sunt dezbatute. „Un prim pas si cel mai important a fost facut prin faptul ca se ofera fonduri importante pentru cadastrare. O problema ar fi faptul ca nu sunt dezbatute succesiunile. Dezbaterea unei succesiuni, pe langa faptul ca trebuie sa fie prezenti toti mostenitorii, este scumpa pentru multi dintre cetatenii comunelor si satelor. Am inteles ca se ia 750 lei pe parcela. Un cetatean daca are terenurile in 5 locuri, el trebuie sa dea 3.500 lei. Eu sunt convins ca vom reusi sa facem cadastru. E mult inceputul. Sunt fermieri mari care deja fac ei cadastru la cel care a luat terenul in arenda, ii rezolva situatia”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Stroescu, directorul executiv APIA Arges.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 – 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE