Ministrul Agriculturii: Din 2020 riscam sa nu mai platim SAPS, daca nu avem cadastru pentru terenurile agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca programul national de cadastrare ar trebui accelerat, avand in vedere ca platile directe nu vor mai fi oferite fermierilor, din 2020, in lipsa intabularii terenurilor agricole.

„Pana la ora actuala avem circa 3,4 milioane de hectare pentru care s-a facut candastru. Eu, din punct de vedere agricol am aproximativ 13,4 milioane de hectare, arabil 9 milioane de hectare sa spunem. Problema este ca din 2020 nu voi mai putea aplica SAPS daca nu am cadastru. Sunt in joc circa 1,9 miliarde de euro. Am solicitat ca in cadrul procesului de cadastrare sa se prioritizeze extravilanul”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Seful MADR a precizat ca fondurile disponibile pentru acest proiect sunt suficiente, insa este nevoie de o accelerare a lui pentru a fi finalizat in 2018, atunci cand se va discuta noua Politica Agricola Comuna.

„Eu trebuie sa am in 2018 cadastru, deoarece atunci se discuta noua PAC. Trebuie sa am cifre clare pentru a negocia. Nu pot sa cer anumite sume, atata vreme cat n-am cadastru”, a mai spus Achim Irimescu.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 — 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE