Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea: pana in 2020 vom face cadastru si intabularea

Facebook
Twitter

Membrii Guvernului condus de Sorin Grindeanu au depus miercuri seara juramantul de investitura in fata presedintelui. Astfel, Petre Daea, in varsta de 68 ani, este incepand de astazi oficial noul ministru al Agriculturii. Printre prioritatile anuntate de noul sef al MADR se numara si realizarea cadastrului pentru terenurile agricole, de acest lucru depinzand chiar acordarea subventiilor europene.

„Vom reusi pana in 2020 sa facem cadastru si intabularea. Este o data realista pe un program de guvernare bine structurat. Despre debirocratizare, este firesc pentru ca este atat de necesara incat as pierde timp sa mai vorbesc despre ea. In ceea ce priveste industria alimentara ne-am propus sa facem un departament al industriei alimentare si al comertului. Nimeni la aceasta data in Ministerul Agriculturii nu se ocupa de acest sector. Este anacronic, nepotrivit si inacceptabil, motiv pentru care vom face ceea ce trebuie”, a declarat Petre Daea, in cadrul audierilor din comisia de specialitate, din Parlament, potrivit Agerpres.

Romania trebuie sa isi cadastreze suprafetele agricole pentru a putea primi in continuare subventii de la Uniunea Europeana. Potrivit celor mai recente discutii de la Bruxelles, oficialii europeni intentioneaza sa acorde subventii, din 2020, pe ferma, si nu pe suprafata, asa cum era cazul Romaniei.

„In principiu pana in 2018 trebuie sa finalizam cadastru. Daca nu reusim extravilanul sa-l cadastram pana atunci va fi foarte dificil sa putem acorda subventiile pe ferma, caci aceasta este ideea, strategia, pe care doreste sa o implementeze Comisia Europeana si pentru statele noi membre. Noi, Romania, aveam un specific. De exemplu, daca un fermier german a luat in ultimii ani o subventie de 100.000 euro pe ferma, acestuia i se va mentine subventia in continuare, cu conditia sa ramana fermier. La noi, deoarece nu exista acest istoric, s-a introdus plata pe suprafata SAPS-ul. Daca se ajunge la concluzia ca trecem pe ferma, iar agricultorul are o problema cu exploatatia sa, atunci nu va mai putea lua subventii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Achim Irimescu, fostul ministru al Agriculturii.

Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a fost intrebat si ce parere are despre cultivarea plantelor modificate genetic, Petre Daea raspunzand ca o asemenea decizie se va lua in functie de „interesul statal”.

„Cultivarea plantelor modificate genetic este o tema pe care ar trebui sa o abordam intr-o alta formula, decat o intrebare pur si simplu pentru un ministru, respectiv cu cercetarea, cu oamenii din productie, in asa fel incat sa vedem care este interesul statal, cat ne costa o asemenea decizie si ce cale trebui sa luam”, a raspuns Petre Daea.

In ceea ce privestea Legea Supermarketurilor, noul sef al MADR a precizat ca legislatia ar trebui aplicata de anul acesta.

Petre Daea a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisie pentru Agricultura din Parlament cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva.

Petre Daea este doctor in agronomie. Este absolvent al Facultatii de Agronomie Timisoara, specializarea inginer agronom. De asemenea, Petre Daea a absolvit Institutul de Pregatire a Cadrelor de Conducere din Economie si Administratie (1982-1983).

In perioada martie 2002 – iulie 2004, Petre Daea a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, iar pana in decembrie 2004 a detinut si sefia in acest minister.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE