Ce parere au fermierii despre noul ministru al Agriculturii, Petre Daea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii urmeaza sa fie condus in guvernul Grindeanu de Petre Daea, care a mai detinut aceasta functie, pentru circa 6 luni, in guvernul Nastase. Fermierii se declara multumiti de aceasta propunere, caracterizandu-l pe noul ministru ca fiind „un om serios”, „bataios” si „cu experienta”. Cu toate acestea, agricultorii subliniaza ca au multe asteptari de la noul sef al MADR, mai ales in conditiile in care au ramas nerezolvate multe probleme, precum legea vanzarii terenurilor agricole si posibilul infringement la adresa Romaniei, din cauza legii hipermarketurilor.

„E un om serios, are multa stiinta de carte. Mi se pare chiar ca a fost si sef de promotie la facultatea pe care a absolvit-o, la Timisoara. E o alegere buna pentru acest post. Fara indoiala, fermierii au asteptari mari de la noul ministru, in primul rand sa se asigure ca nu vor mai exista intarzieri la plata subventiilor, lucru care afecteaza foarte mult activitatea unui fermier. Una este sa cumperi inputuri la preturi mai mici si alta este sa le iei cu preturi mult mai mari. Petre Daea e un tip bataios si disciplinat, asa ca avem asteptari mari”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dimitrie Musca.

De asemenea, si Horatiu Raicu, secretarul general al Agrostar, ne-a declarat ca astepratile de la noul ministru sunt foarte mari, mai ales ca este o persoana cu experienta in zona agricola.

„E o persoana cu experienta, mai ales ca dansul a mai fost ministru al Agriculturii, asadar suntem curiosi sa vedem cu ce abordare va veni, mai ales ca pe masa ministerului au ramas cateva problemele nerezolvate, si aici ma refere la procedura de infringement pe legea hipermarketurilor. O alta problema importanta, care nu mai suporta amanare, este si elaborarea legislatiei prin care se va reglementa mult mai clar in ce conditii se va putea vinde teren agricol catre straini. Ca sa rezolvam acest lucru ar trebui sa ne aplecam mai mult asupra saraciei fermierilor, adica acestia sa fie ajutati mult mai concret sa produca si sa comercializeze totodata”, ne-a declarat Horatiu Raicu, secretarul general al Agrostar.

Secretarul general al Agrostar ne-a mai spus ca ministerul Agriculturii ar trebui sa gaseasca instrumentele necesare prin care sa asigure producatorilor romani capacitatea de a-si vinde propriile produse. „Mare parte din produse, si aici ma refer la fructe, legume, aproape ca nu le regasim mai deloc in magazine. E nevoie de o gandire noua, care sa sprijine producatorul roman”, ne-a mai spus Horatiu Raicu.

Cine este Petre Daea, ministrul propus pentru Agricultura

Petre Daea, ministrul propus pentru Agricultura, a mai condus acelasi minister in guvernul Nastase, iar cariera si-a inceput-o in 1973 ca sef al unei Cooperative Agricole de Productie (CAP) din judetul Mehedinti.

Petre Daea, nascut la 2 noiembrie 1949, este doctor in Agronomie si absolvent a Facultatii de Agronomie din Timisoara. Pana in 1986 acesta a fost inginer stagiar la CAP Sisesti, apoi inginer. De asemenea, Petre Daea a detinut si functia de director al DGAIA, precum si functia de sef sectie adjunct pentru probleme agricole, in cadrul Consiliului Judetean Mehedinti, conform CV-ului sau.

De asemenea, pana in 1996, Petre Daea a fost inginer la Statiunea de cercetare Pomicola din Mehedinti, dupa acest an revenind la conducerea DGAIA.

Din 2002 pana in 2004, Petre Daea a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Numele lui Daea a aparut in mai multe dosare penale, iar unul dintre cele mai cunoscute este cel al concesionarii terenurilor din Insula Mare a Brailei lui Culita Tarata, conform publicatiei Adevarul.ro.

Conform ultimei declaratii de avere de la terminarea mandatului de senator din anul 2013, Petre Daea detine un teren intravilan si unul forestier in comuna Sisesti, Mehedinti, si un teren in Buftea. In ceea ce priveste imobilele, Petre Daea detine un apartament in Drobeta Turnu Severin, unul in Bucuresti, dar si o casa de vacanta in comuna Sisesti din Mehedinti.

Daea este membru PSD din anul 2001 si din 2004 a fost parlamentar in trei mandate consecutive, activand in comisiile pentru Agricultura.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE