Petre Daea: vom lua toate masurile ca subventiile sa fie platite la timp

Facebook
Twitter

Ministrul desemnat al Agriculturii, Petre Daea, a primit aviz favorabil din partea Comisiei de specialitate din Parlament, cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva. Printre prioritatile anuntate de acesta se numara acordarea la timp a subventiilor, precum si reabilitarea a doua milioane de hectare din infrastructura principala de irigatii, informeaza Agerpres.

„Programul de guvernare pe agricultura este un program cu obiective, cu termene de executie, de punere in functiune, dar si cu surse de finantare. (…). Prima masura stabilita este sa acordam la timp subventiile pentru agricultori si va spun acest lucru ca om care are simtul realitatii.(…) Agricultura Tarii Romanesti nu are nevoie de formalism, ea trebuie sa se desfasoare intr-un ritm pe care il cunoasteti, iar natura ne juguleaza orice intarziere si ne taxeaza pe masura ce aceste intarzieri le mentinem. Acordarea la timp a subventiilor este extrem de necesara si de aceea luam toate masurile, tehnic si organizatoric ca acest lucru sa se intample la timp”, a declarat Petre Daea, ministrul propus pentru Agricultura, conform sursei citate.

Totodata, Daea a precizat ca, prin programul de guvernare, Romania isi propune sa reabiliteze infrastructura principala de irigatii pentru circa 2 milioane de hectare. Conform programului, refacerea sistemului de irigatii se va face in trei etape, in prima etapa (2017-2020) urmand sa se reabiliteze un numar de 86 de amenajari, deservind 1,3 milioane hectare, in a doua etapa 2018-2020 un numar de 37 de amenajari (490.000 ha), iar intr-a treia 2019-2020, un numar de 9 amenajari cu 190.000 hectare.

De asemenea, obiectivele ministrului propus mai vizeaza dezvoltarea sistemului antigrindina si de crestere a precipitatiilor, stimularea productiei vegetale, zootehnice si a acvaculturii prin infiintarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garantii de la stat, initierea unui program de sustinere pentru produse deficitare precum tomate si carnea de porc, cresterea absorbtiei fondurilor europene, sprijin pentru angajarea tinerilor in agricultura si industrie alimentara, etc.

Intrebat daca si-a ales secretarii de stat, Petre Daea a raspuns: „mi-am ales creionul, ochelarii si mi-am fixat ora de ajungere la minister, la 6.30. Voi sta pana cand pot, sa reziste organismul fizic ca sa fac treaba. Eu am venit la treaba. Nu trebuie sa gasesc pe cineva la birou, trebuie sa ma gasesc eu. Nu imi trebuie bodyguarzi. Un conducator ajunge el inaintea celorlalti”, potrivit Digi 24.

Petre Daea a primit miercuri avizul favorabil din partea Comisiei de specialitate din Parlament, cu 23 de voturi pentru si 11 impotriva.

Petre Daea, nascut la 2 noiembrie 1949, este doctor in Agronomie si absolvent a Facultatii de Agronomie din Timisoara. Pana in 1986 acesta a fost inginer stagiar la CAP Sisesti, apoi inginer. De asemenea, Petre Daea a detinut si functia de director al DGAIA, precum si functia de sef sectie adjunct pentru probleme agricole, in cadrul Consiliului Judetean Mehedinti, conform CV-ului sau.

De asemenea, pana in 1996, Petre Daea a fost inginer la Statiunea de cercetare Pomicola din Mehedinti, dupa acest an revenind la conducerea DGAIA.

Din 2002 pana in 2004, Petre Daea a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Tot in 2004, Petre Daea a fost ministrul Agriculturii, timp de sase luni, in guvernul Nastase.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE