Petre Daea: ADS nu se va desfiinta. S-a incercat ani la rand diminuarea redeventei

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia Domeniilor Statului (ADS) nu va fi desfiintata, ci chiar isi va dezvolta implicarea in gestionarea terenurilor statului, a anuntat recent ministrul Agriculturii, Petre Daea. Mai mult decat atat, oficialul MADR a precizat ca de multi ani se incearca dovedirea unei slabe calitati a solului, astfel incat redeventa platita de fermieri sa fie una cat mai mica.

„ADS-ul nu se fa desfiinta, ba chiar vrem sa largim aria de interes. Multi vorbesc despre acest subiect, dar putini cunosc. In Romania, pana in 2014, prin diverse tertipuri tehnice s-a dovedit scaderea fertilitatii solului, astfel incat redeventa sa fie mai mica. Conditia de baza in contractul de concesionare a fost, este si va ramane ca timp de 9 ani sa faci investitii in vederea cresterea fertilitatii solului. Statul ti-a dat un teren, esti paznicul lui, il lucrezi si il gestionezi pe banii tai”, a declarat Petre Daea, in cadrul emisiunii „Viata Satului”.

Si fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, a atras atentia anul trecut ca multi fermieri mari, care au luat in arenda terenuri agricole de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), se bucura de mai multe beneficii, in conditiile in care acestia au de platit o redeventa pe hectar de circa 200 de euro.

„Sunt foarte multe suprafete din cele 320.000 de hectare ale ADS-ului care sunt contractate pe mai putin de 300 kg grau. Sa nu uitam ca subventia este egala pentru 2015, indiferent de bonitatea terenului, adica 170 euro/hectar, deci cei care au arendat de la stat au niste beneficii foarte mari. Nu mi se pare normal. Mai ales ca subventia va ajunge la 196 de euro pe hectar”, spunea, anul trecut, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu.

In prezent, Agentia Domeniilor Statului are de recuperat circa 390 de milioane de lei de la fermierii cu care a incheiat de-a lungul timpului contracte.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE