septembrie 26, 2022

Sprijin pentru fermieri: 10.000 euro pentru crescatorii de porci si 3.000 euro pentru producatorii de tomate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a postat de curand, pe propriul site, proiectul de ordonanta pentru stabilirea unor masuri privind reglementarea unor programe pentru sustinerea produselor deficitare in domeniul agriculturii si al cresterii animalelor.

Se aproba instituirea de scheme de ajutoare de minimis/ajutoare de stat pentru programe de sustinere a produselor deficitare in domeniul agriculturii si al cresterii animalelor, identificate pe piata romaneasca, conform balantei comerciale.

Anual, prin hotarari ale Guvernului, se stabilesc produsele deficitare pentru care se aplica programe de sustinere prin aplicarea de scheme de ajutoare de minimis/ajutoare de stat si se aproba beneficiarii, conditiile de eligibilitate, modul de acordare a acestora, cuantumul si valoarea totala a ajutorului, precum si modalitatile de verificare si control.

Incepand cu anul 2017, se stabilesc ca produse deficitare carnea de porc si tomatele.

Se acorda ajutoare de minimis/ajutoare de stat a caror valoare totala/beneficiar/an este echivalentul in lei a 10.000 euro pentru 200 capete porci grasi crescuti in exploatatia beneficiarului de la care se obtine o productie de minimum 20 tone carne, in urma sacrificarii in abatoare autorizate. Cuantumul unitar este echivalentul in lei a 50 euro/cap.

Se acorda ajutoare de minimis/ajutoare de stat a caror valoare totala/beneficiar/an este echivalentul in lei a 3.000 euro pentru 1000 mp spatii protejate de la care se obtine o productie de minimum 2 kg tomate/mp, justificata cu documente fiscale. Cuantumul unitar este echivalentul in lei a 3 euro/mp.

Pentru schemele de ajutor prevazutele la alin. (2) si (3), prin hotarari ale Guvernului, se aproba beneficiarii, conditiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului, valoarea anuala totala a ajutorului, precum si modalitatile de verificare si control.

Resursele financiare necesare acordarii ajutoarelor de minimis/ajutoare de stat prevazute in prezenta ordonanta se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Masurile prevazute in prezenta ordonanta, intra in vigoare dupa data emiterii deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordarii ajutorului de stat, dupa caz.

Proiectul de ordonanta se afla timp de 10 zile in dezbatere publica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE