Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat recent ca programul „Carne de porc din fermele romanesti” a fost realizat cu scopul de a mari efectivul de suine, mai ales ca in prezent, ca si randament, exista numai doi porci la hectarul de porumb.

„De aceasta specie nu ne-am ocupat. Nu s-a dat sprijin, piata s-a deformat, embargoul cu Rusia a facut presiune pe piata, am pierd din punct de vedere al competitivitatii, iar efectivele de animale au scazut. Iata de ce am realizat programul ‘Carne de porc’. Ce facem cu acest program? In primul rand doresc sa ii aducem in situatia de a supravietui pe crescatorii de suine. Din 357 de ferme autorizate in Romania, care produc 4,3 milioane de carcase, intelegand porci grasi adusi in fata cutitului si carcasa clasificata data la consum, sunt intr-o situatie extraordinar de grea peste 120 de asemenea complexe. 257 dintre acestea au putut sa acceada la subventia pe care noi am dat-o in acest an, subventie care in fond inseamna recuperarea unor cheltuieli pe care ei le fac, de aceea ne ducem cu acest program pentru a-i duce la linia de plutire”, a declarat Petre Daea, la Antena 3, potrivit Agerpres.

Ministrul a sustinut ca acest program va avea capacitatea sa rezolve doua probleme din agricultura: marirea efectivului de porci si consumul intern al porumbului.

„Prin acest program porumbul este consumat in interior, este aproape, il ia imediat, nu-l tine stocat, nu sunt pierderi prin stocaj sau pierderi din cauza cheltuielilor pe care trebuie sa le faca pentru a pastra calitatea porumbului. Intr-un cuvant, acest program rezolva doua lucruri: cresterea efectivelor de animale si consuma porumbul. Pe mine nu ma intereseaza cate picioare are porcul, nu ma intereseaza guitatul porcului. Pe mine ma intereseaza porcul la 110 kilograme, asa cum spune legea, taiat, adus, carcase clasificate, dat in consum si stiu pentru ce ii dau banii. Iar crescatorii de porci abia asteapta acest program si el se afla in Parlamentul Romaniei”, a mai spus ministrul.

Producatorii de carne de porc urmeaza sa primeasca ajutoare de la stat de cate 10.000 de euro, printr-un program pregatit de MADR. Conform unui proiect legislativ, se va acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grasi, intrati in exploatatia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati si clasificati in abatoare autorizate.

In ceea ce priveste importurile de produse agroalimentare, carnea de porc se mentine in top cu o cantitate de 197.000 de tone, in valoare de 343,6 milioane de euro. Fata de 2015, cresterea valorica a fost cu 16,2% (+47,9 milioane de euro), conform datelor Ministerului Agriculturii.

Potrivit cifrelor oficiale, efectivul de suine din Romania este de circa 4,2 milioane capete. Din acest punct de vedere, tara noastra se pozitioneaza pe locul 9 in Uniunea Europeana, dupa Germania, Spania, Franta, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia si Belgia.

Share on Facebook