Pomicultorii din nordul si estul tarii, pierderi aproape totale in urma ingheturilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea deosebit de rece din ultimele zile, care a culminat cu ninsori, le-a distrus aproape in totalitate livezile pomicultorilor deja inflorite din estul si nordul tarii. Potrivit specialistilor, acestea sunt cele mai afectate zone de temperaturile negative.

„Cele mai afectate specii au fost cele timpurii din gama samburoaselor, adica ciresul, visinul, prunus, caisul, piersicul. Din punct de vedere al zonelor, cele mai afectate sunt livezile din Moldova, pana la Vrancea, si zona de nord Salaj, Cluj, Bistrita. Procentul de pierdere in unele situatii e pana la 100%. De asemenea, foarte afectati au fost si capsunii, unde pur si simplu a venit zapada peste ei. Aici iar vorbim de o compromitere totala”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Aurel Tanase, directorul OIPA Legume-Fructe.

Unul dintre pomicultorii ale caror culturi au fost afectate puternic de ingheturile din ultimele zile este vasluianul Bogdan Manea, administratorul companiei SC Marul de Aur SRL.

„Am avut temperaturi de -3 grade, ceea ce a facut ca jumatete din cele 60 de hectare de mar sa fie distruse. Am pierdut de asemenea si cultura de par, 2 hectare si 1 hectar de gutui. Cirese am pe 35 de hectare, insa mai spre deal, dar nu pot spune momentat cat de mult a fost afectat. Cu avntul a fost cea mai mare problema, am mai avut noi brume in aprilie, uneori chiar mici ninsori, dar atata zapada ca acum nu a mai vazut nimeni. Am facut si focul, insa la un metru pomul era inghetat”, ne-a declarat proprietarul livezii.

Infiintata in 2002, firma SC Marul de Aur SRL cultiva in sistem intenziv 50 de hectare de mar, prun – 10 hectare, cires – 19 hectare.

In ceea ce priveste productia de legume, directorul OIPA, Aurel Tanase, spune ca si solariile au fost deosebit de afectate de vremea rece, in special cele din bazinul legumicol Dolj si Olt. „La Dolj de exemplu avem 41 de hectare compromise total. Sunt solarii unde oamenii infintasera deja culturile, iar pentru unele se incepuse recoltatul”, ne-a mai spus Aurel Tanase.

De asemenea, directorul OIPA ne-a precizat ca au fost depuse notificari la Ministerul Agriculturii despre situatia din teritoriu, urmand ca la sfarsitul acestei saptamani sa fie centralizate datele.

„Momentan suntem in faza de evaluare, au fost convocate comisiile de constatare pentru calamitati. Ministerul a fost de asemenea notificat si am vazut ca exista si o reactie politica de a ajuta fermierii afectati. De mare folos pentru acestia ar fi totodata si accelerarea distriburii subventiilor, astfel incat agriculturii sa isi poate cumpara inputuri si a realiza noi culturi”, ne-a mai spus Aurel Tanase.

Pentru a feri pe cat posibil pomii fructiferi de inghet, fermierii pot folosi perdelele de fum, arzand diverse resturi vegetale, care va impiedica scaderea temperaturii din sol, potrivit directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Mures, Ileana Gusatu.

„Cultivatorii de legume, in spatii protejate, au inceput incalzirea solariilor, iar pomicultorii si ei incearca sa contracareze efectele temperaturilor din aceasta perioada prin unele metode cum ar fi fumigatia. In livezi se pot arde resturi vegetale de paie umede, de coceni, de crengi uscate, de frunze. Se creeaza o perdea de fum. Aceasta impiedica scaderea temperaturii din sol si de la pomi si, de asemenea, se reduce efectul radiatiei nocturne”, a declarat Ileana Gusatu.

Romania dispune de o suprafata de aproximativ 145.000 hectare cultivata cu fructe si are o productie de circa 1.115.000 de tone de fructe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE