Culesul de salcam, aproape compromis in urma inghetului din aprilie

Facebook
Twitter

Vremea deosebit de rece din aprilie, cu ingheturi si ninsori, a lovit nu numai pomicultorii, ci si crescatorii de albine. Potrivit specialistilor, temperaturile sub 0 grade au afectat inclusiv mugurii de salcam, ceea ce va inseamna un cules mult mai slab si automat o cantitate mult mai mica de miere.

„Culturile melifere, ma refer aici la salcam in primul rand, vor fi compromise in urma valurilor de inghet care s-au produs in aprilie. Temperaturile deosebit de scazute au afectat mugurii de salcam, ceea ce va insemna automat si o diminuare a productiei de miere in acest an, pentru salcam. Teiul momentan nu are o problema, nu a fost expus, iar culturile de floarea-soarelui de-abia acum sunt infiintate”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Mircea Ciocan, presedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania – ROMAPIS.

Mircea Ciocan mentioneaza de asemenea ca in acest an pretul mierii de salcam va fi „cu siguranta” mai mare, avand in vedere productia slaba care se prognozeaza, din cauza fenomenelor meteo extreme.

Potrivit specialistilor, apicultorii au suferit in aceasta iarna pierderi importante in ceea ce priveste efectivul de albine. „Pierderile care s-au inregistrat in aceasta iarna au afectat aproximativ 30% din efectivul de albine al tarii. S-au inregistrat foarte multe mortalitati, din diverse cauze. De la conditiile meteo extreme pana la efectul tratamentelor asupra samantei folosite la cultura mare”, a mai precizat Mircea Ciocan, presedintele Federatiei Asociatiilor Apicole din Romania – ROMAPIS.

Romania detine, in prezent, 1,47 milioane de familii de albine si are in jur de 40.000 de apicultori la nivel national.

Ingheturile si ninsoarea din luna aprilie au condus la pierderi majore mai ales in pomicultura si viticultura, se mentioneaza intr-un comunicat al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS).

Conform ASAS, la prun, la Institutul de Cercetare — Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti — Maracineni, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicola (SCDP) din Ramnicu Valcea, SCDP Tg. Jiu, SCDP Voinesti, s-au inregistrat pierderi de pana la 95%. In zona Iasi si Bistrita nu au fost inregistrate pierderi mai mari de 35%. Printre soiurile cele mai afectate sunt Stanley si Anna Spath.

La cires au fost puternic afectate in aceleasi zone ca si prunul, soiuri ca Regina, Kordia in proportie de 95%. In zona Iasi, ciresul a fost afectat in procent de 35%. La piersic si cais: zona principala Dobrogea nu a fost afectata. Nucul a fost afectat 100% in zona colinara.

In cazul marului au fost inregistrate pagube in special in zona Pitesti, Voinesti, Tg. Jiu prin afectarea florilor in proportie de 36% la soiul Golden, pana la 80% la soiul Idared. Cultura de capsun a fost a fost afectata 90% in zona colinara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE