O noua atentionare ANM: cod galben de vant si ninsori pentru 16 judete

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Meteorologii au emis, vineri, o atentionare Cod galben de vant puternic, ninsori si strat de zapada pentru 16 judete din nordul, estul si centrul tarii, valabila pana la ora 14:00, si o informare meteorologica de vreme deosebit de rece, bruma si inghet la sol pentru toata tara, care va expira sambata dimineata.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, vineri, intre orele 9:00 — 14:00, vantul va avea intensificari temporare in regiunile estice, unde viteza la rafala va atinge 55 — 65 kilometri/ora, precum si la munte, unde se vor depasi 70 kilometri/ora, iar zapada va fi spulberata.

In Moldova si in zona Carpatilor Meridionali si Orientali va continua sa ninga si se va depune strat de zapada, iar in nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Pe arii restranse se vor cumula cantitati de precipitatii de 15 — 20 litri/metrul patrat.

Judetele vizate de Codul galben sunt: Suceava, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Covasna, Harghita, Brasov, Prahova (nord), Arges (nord), Sibiu (sud).

De asemenea, in intervalul 21 aprilie, ora 9:00 — 22 aprilie, ora 9:00, va fi in vigoare o informare meteorologica de vreme deosebit de rece, bruma si inghet la sol.

Conform ANM, in acest interval vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada in toate regiunile, iar in noaptea de vineri spre sambata (21/22 aprilie) temperaturile vor fi preponderent negative, se va produce bruma in cea mai mare parte a tarii si, local, inghet la sol.

Stimulati de programul guvernamental prin care pot obtine 3.000 euro pentru 1.000 mp, legumicultorii din mai toate judetele tarii s-au grabit sa planteze tomate in extrasezon, insa, din nefericire, vremea extrem de rece, cu ploi si ninsori, le-a dat planurile peste cap.

De exemplu, in comuna Vidra, un important bazin legumicol al tarii, tomatele de dimensiunea unei nuci, din solarii, au inceput sa cada din cauza frigului.

Pe langa legumicultori, numerosi fermieri din intreaga tara si-au exprimat ingrijorarea cu privire la culturile agricole, mai ales in urma ninsorilor care s-au depus in aproape toata tara.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca urmareste „cu ingrijorare” fenomenele meteo din ultimele zile, insa precizeaza ca este momentan prematur sa se realizeze estimari in ceea ce priveste pagubele produse culturilor agricole din cauza temperaturilor scazute.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE