Ninsorile din ultimele zile au cauzat deja pierderi importante in plantatiile de pomi fructiferi. Specialistii spun ca livezile sunt afectate intre 30 si 50 la suta, cele mai mari pagube regasindu-se la speciile timpurii de cires, cais si piersic.
„Speciile in plina floare cum sunt ciresul, caisul, piersicul sunt afectate in proportie de 50 la suta, dar daca ninsorile vor continua, pierderile ar putea ajunge si la 80 la suta. Marul si prunul se pot salva cu conditia ca in zilele urmatoare sa nu inregistram temperaturi nocturne negative. In zonele unde zapada sta mai bine de 24 de ore pe floare, gradul de pierdere va urca pana la suta la suta”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Pepinierei Pomicole Istrita, Petre Grivu.
De asemenea, specialistul a mai precizat ca in cei 40 de ani de cand lucreaza in domeniul pomicol nu a mai prins o revenire atat de brusca si intensa a iernii la final de aprilie.
Totodata, si directorul executiv al Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Vaslui, Gigel Crudu, a declarat, pentru sursa citata, ca in cazul in care temperaturile se vor mentine sub 0 grade Celsius, situatia in agricultura va fi una „grava”.
„Situatia nu este buna deloc, avand in vedere ca temperaturile au fost negative si ne-am confruntat cu fenomenul de inghet. Probleme vor fi la pomii fructiferi care erau deja infloriti si la vita-de-vie. De asemenea, vor fi afectate culturile aflate in perioada de inflorire sau preinflorire: rapita, floarea-soarelui, sfecla de zahar si mazare. Am discutat cu fermierii din judet si ei si-au manifestat ingrijorarea, fiindca multe culturi stau sub semnul intrebarii. Nu ne-am mai confruntat cu astfel de fenomene in luna aprilie. Daca se mentine vremea rea, situatia va fi grava”, a declarat Gigel Crudu.
Cod galben de ninsori pentru 16 judete
Vineri dimineata, meteorologii au emis o noua atentionare Cod galben de vant puternic, ninsori si strat de zapada pentru 16 judete din nordul, estul si centrul tarii, valabila pana la ora 14:00, si o informare meteorologica de vreme deosebit de rece, bruma si inghet la sol pentru toata tara, care va expira sambata dimineata, potrivit Agerpres.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, vineri, intre orele 9:00 — 14:00, vantul va avea intensificari temporare in regiunile estice, unde viteza la rafala va atinge 55 — 65 kilometri/ora, precum si la munte, unde se vor depasi 70 kilometri/ora, iar zapada va fi spulberata.
In Moldova si in zona Carpatilor Meridionali si Orientali va continua sa ninga si se va depune strat de zapada, iar in nord-estul Munteniei si nordul Dobrogei vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare. Pe arii restranse se vor cumula cantitati de precipitatii de 15 — 20 litri/metrul patrat.
Judetele vizate de Codul galben sunt: Suceava, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Covasna, Harghita, Brasov, Prahova (nord), Arges (nord), Sibiu (sud).
De asemenea, in intervalul 21 aprilie, ora 9:00 — 22 aprilie, ora 9:00, va fi in vigoare o informare meteorologica de vreme deosebit de rece, bruma si inghet la sol.
Potrivit ANM, in acest interval vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada in toate regiunile, iar in noaptea de vineri spre sambata (21/22 aprilie) temperaturile vor fi preponderent negative, se va produce bruma in cea mai mare parte a tarii si, local, inghet la sol.
FOTO: Facebook – Scripcariu Andrei, judetul Neamt.