Petre Daea: o cerere unica are 52 de file. Trebui sa le simplificam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii considera ca cererile unice sunt „adevarate proiecte” pentru fermieri, in sensul in care doar o cerere unica are peste 52 de file. Seful MADR este de parere ca acestea ar trebui simplificate.

„Cererile unice pot fi considerate adevarate proiecte, pentru ca au peste 52 de file. Sunt 324 de tone de hartie depuse in Romania la aceasta data pentru aceste cereri. Este un volum imens. Ar trebui simplificate, dar deocamdata nu avem cum. Poate la nivel european in perspectiva lui 2020 vom putea discuta si acest aspect”, a declarat Petre Daea, in cadrul unui interviu pentru Agerpres.

Pana la data de 10 mai, fermierii au depus 799.491 de cereri unice, pentru o suprafata totala 7,003 de milioane hectare. Numarul fermierilor eligibili pentru subventiile APIA se ridica la peste 900.000.

Petre Daea a precizat de asemenea, pentru sursa citata, ca termenul de depunere a cererilor unice nu va fi prelungit, chiar daca la nivel european se ofera aceasta posibilitate.

„Mai sunt 5 luni de zile si incep platile in avans. Pai, daca prelungim pentru 1-2 intarziati de ce sa sanctionez toata tara? De ce sa-i sanctionez pe fermierii care au depus la timp, pentru ca unii, din diverse motive subiective, sunt in afara programului? Spun subiective pentru ca pe cele obiective le-am rezolvat”, a mai spus Petre Daea.

Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania solicita, printr-o scrisoare, Ministerului Agriculturii, sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA, pana la 31 mai, deoarece o buna parte dintre fermieri nu au reusit sa-si procure toate documentele necesare depunerii cererilor.

„Noi am solicitat prelungirea pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de SCZ. Dl. Ministru va decide daca prelungeste sau nu. Noi ne facem datoria fata de crescatorii de vaci de carne, fara sa facem presiuni asupra nimanui. Muncim de 2 saptamani si pana la 2 noaptea ca sa facem fata tuturor solicitarilor. Sigur are dreptate si domnia sa, ne-am tot invatat sa lasam totul pentru ultima zi. Noi credem ca sunt suficiente motive pentru prelungire, unele care nu tin neparat de fermieri sau Asociatii”, se arata intr-o postare a Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne.

De curand, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania a transmis Ministerului Agriculturii o scrisoare prin care solicita prelungirea termenului de depunere a cererilor APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE