Ministrul Agriculturii: sub nicio forma nu voi prelungi depunerea cererilor unice

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca nu va prelungi termenul de depunere a cererilor unice APIA, care expira la 15 mai, chiar daca au existat o serie de asociatii ale fermierilor care au solicitat acest lucru din motive obiective. Seful MADR a precizat ca dupa 15 mai „va inchide obloanele APIA si va da concediu angajatilor Agentiei”.

„Sub nicio forma nu accept alt termen. Intr-adevar este o indicatie pe care a dat-o comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultura, n.r.), o iau ca atare, dar respect tot ceea ce este bun pentru tara, adica sa depunem cererile la timp. Intr-adevar am primit solicitari de prelungire, dar nu direct de la fermieri, ci de la unele organizatii ale crescatorilor de taurine din Romania. Le-am spus si repet, sa uite o asemenea solicitare si sa se gandeasca ce pot sa faca si dumnealor pentru ca pe data de 15 mai, la ora 24:00, asa cum am mai spus: obloanele de la APIA se inchid. Le dau concediu angajatilor APIA, ca sa beneficieze de recuperarile cuvenite in urma muncii lor. In interiorul prevederilor europene statul membru poate lua niste decizii, iar eu le-am luat si le respect. Sunt convins ca si fermierii doresc ca subventiile sa se dea la timp, ori pentru a da subventiile la timp, inseamna in primul rand sa depui cererea la timp”, a declarat Petre Daea, pentru Agerpres.

Pana la 10 mai, au fost depuse 799.491 de cereri unice, pentru o suprafata totala de 7,003 de milioane hectare, potrivit Ministerului Agriculturii.

„Daca as prelungi termenul si i-as lasa sa vina cand doresc dumnealor m-as indeparta de obiectivul acesta. Numai maine, nu-i poimaine. Mai sunt 5 luni de zile si incep platile in avans. Pai, daca prelungim pentru 1-2 intarziati de ce sa sanctionez toata tara? De ce sa-i sanctionez pe fermierii care au depus la timp, pentru ca unii, din diverse motive subiective, sunt in afara programului? Spun subiective pentru ca pe cele obiective le-am rezolvat”, a mai spus Petre Daea.

Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania solicita, printr-o scrisoare, Ministerului Agriculturii, sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA, pana la 31 mai, deoarece o buna parte dintre fermieri nu au reusit sa-si procure toate documentele necesare depunerii cererilor.

„Noi am solicitat prelungirea pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de SCZ. Dl. Ministru va decide daca prelungeste sau nu. Noi ne facem datoria fata de crescatorii de vaci de carne, fara sa facem presiuni asupra nimanui. Muncim de 2 saptamani si pana la 2 noaptea ca sa facem fata tuturor solicitarilor. Sigur are dreptate si domnia sa, ne-am tot invatat sa lasam totul pentru ultima zi. Noi credem ca sunt suficiente motive pentru prelungire, unele care nu tin neparat de fermieri sau Asociatii”, se arata intr-o postare a Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne.

De curand, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania a transmis Ministerului Agriculturii o scrisoare prin care solicita prelungirea termenului de depunere a cererilor APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE