MADR: doar intr-o zi, fermierii au solicitat la plata 488.946 de hectare

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta ca doar intr-o zi, pe 9 mai, fermierii au solicitat la plata 488.946 de hectare. Intre timp, o parte dintre aricultori ii solicita ministrului Daea sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA.

Marti, 9 mai 2017, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, s-a deplasat la centrele locale ale APIA, spre a verifica modul in care se desfasoara procesul de depunere a cererilor unice de plata pentru Campania 2017.

Astfel, ministrul Petre Daea s-a deplasat la sediul local APIA din Rosiorii de Vede si la cel din Caracal, pentru a vedea stadiul in care se afla depunerea cererilor si pentru a reaminti ca termenul limita de depunere a Cererilor unice de plata in cadrul Campaniei 2017 este data de 15 mai 2017.

MADR precizeaza ca pe 9 mai 2017, la sediile judetene/locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a inregistrat cel mai mare procent de depunere a cererilor de plata pentru Campania 2017, fata de planificarea facuta. Astfel, au fost depuse 21.979 cereri, fata de programarea de 9.412 cereri, ceea ce reprezinta un procent de 233,51%. Suprafata inregistrata in sistem in cursul acestei zile a fost de 488.946 hectare.

Ministrul a vizitat si câteva ferme legumicole din localitatile Peretu, Draganesti-Vlasca (jud. Teleorman), Cilieni, Izbiceni, Giuvarasti (jud. Olt). Astfel, ministrul a mers si a vazut starea de vegetatie a culturilor de cartof timpuriu, varza, rosii cultivate in sere si solarii.

Recent, Asociatia Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania solicita, printr-o scrisoare, Ministerului Agriculturii, sa prelungeasca termenul de depunere a cererilor APIA, pana la 31 mai, deoarece o buna parte dintre fermieri nu au reusit sa-si procure toate documentele necesare depunerii cererilor.

„Noi am solicitat prelungirea pentru ca un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de SCZ. Dl. Ministru va decide daca prelungeste sau nu. Noi ne facem datoria fata de crescatorii de vaci de carne, fara sa facem presiuni asupra nimanui. Muncim de 2 saptamani si pana la 2 noaptea ca sa facem fata tuturor solicitarilor. Sigur are dreptate si domnia sa, ne-am tot invatat sa lasam totul pentru ultima zi. Noi credem ca sunt suficiente motive pentru prelungire, unele care nu tin neparat de fermieri sau Asociatii”, se arata intr-o postare a Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne.

Termenul limita de depunere a Cererilor unice de plata in cadrul Campaniei 2017 este data de 15 mai 2017.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE