Petre Daea, aviz favorabil pentru functia de ministru al Agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Petre Daea a primit aviz favarabil din partea Comisiei de specialitate din Parlament pentru un nou mandat in functia de ministru al Agriculturii. In comisiile de specialitate, 19 senatori si deputati au votat pentru, cinci impotriva, in timp ce trei parlamentari s-au abtinut de la vot, informeaza Agerpres.

Petre Daea a declarat ca, in ceea ce priveste programul de sprijin pentru carnea de porc, ministerul a realizat toate demersurile necesare.

„Sa stiti ca nu intru in categoria celor care critica oaia seara si dimineata mananca branza. Intru in categoria acelora care abordeaza cu seriozitate acest domeniu si pe care il gestionez cu echilibru in asa fel incat aceasta specie care a avut o crestere importanta in ultima perioada sa isi pastreze ascensiunea efectivului in asa fel incat sa putem valorifica cele 4,8 de hectare de pajisti din Romania care inseamna deopotriva Olanda, Belgia si Elvetia la un loc”, a spus Petre Daea.

Presedintele Romaniei a solicitat Parlamentului reexaminarea legii pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti, care are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru implementarea acestui program, deoarece actul normativ a fost adoptat cu ignorarea normelor europene in materie.

Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme romanesti – 200 capete = 10.000 euro, producatorii de carne de porc trebuie sa livreze si sa clasifice in abatoare autorizate, minimum 600 si maximum 100.000 capete de porci grasi/an per exploatatie. Exploatatiile care detin mai mult de 100.000 de capete intra in program numai cu maxim 100.000 porci grasi livrati la abator si clasificati.

Se acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grasi, intrati in exploatatia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati si clasificati in abatoare autorizate.

De asemenea, Petre Daea a mai precizat ca in privinta irigatiilor tot programul inceput este la zi, iar in campurile din Romania exista 1.239,9 Km de canal plin cu apa, din care 872 km de canal cu apa alimentata din Dunare, 120 de km din Siret, din Prut 60 de km, din Olt 17 km, din alte rauri 109, iar din lacuri si acumulari 67 de km. Ministrul desemnat a afirmat ca in momentul acesta exista 100.168 de hectare acoperite cu sisteme de apa, din care in udarea intai sunt 63.467 de ha, potrivit sursei citate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE