Avocat: Cadastrarea terenurilor nu se va finaliza nici in 10 ani. Ce se va intampla cu subventiile fermierilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Procesul de cadastrare nu va putea fi finalizat nici in 10 ani, in conditiile in care avem doar cinci comune din 3.000 unde a fost finalizat cadastrul, este de parere Cristian Popescu, avocat Asociat, Popovici Nitu Stoica & Asociatii.

„In Romania se legifereaza tot mai prost. Iar agricultura pare un pic dereglementata sau reglementat birocratic, invechit, focusat mai mult pe o perspectiva de protectie sociala decat de claritate si a sprijini pe cei care lucreaza in domeniu. Legea cadastrului, sunt pesimist si despre ea si nu vad finalizata nici in 10 de ani cadastrarea totala a terenurilor. Avem 5 comune din 3000 unde s-a finalizat cadastrul. Plus ca ar trebui sa discutam si de comasare in agricultura”, a declarat Cristian Popescu, avocat Asociat, Popovici Nitu Stoica & Asociatii, in cadrul conferintei ZF Agrobusiness.

Mai mult decat atat, Cristian Popescu a precizat ca din pacate nimenu nu are interesul pentru a avea o situatie clara a suprafetelor agricole.

„Un motiv este delasarea, incompetenta, mare parte din fondurile UE, din subventii, pe suprafete au fost eludate. Exista terenuri cu dubla evidenta. Apoi este gradul mare de fragmentare, sunt milioane de loturi cadastrale, proprietarii initiali nu mai sunt in viata, altii au emigrat, si e greu sa aduca acte”, a mai spus acesta.

Ce se va intampla cu subventiile incasate de fermieri

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, este de parere ca programul national de cadastrare ar trebui accelerat, avand in vedere ca platile directe nu vor mai fi oferite fermierilor, din 2020, in lipsa intabularii terenurilor agricole.

„Pana la ora actuala avem circa 3,4 milioane de hectare pentru care s-a facut candastru. Eu, din punct de vedere agricol am aproximativ 13,4 milioane de hectare, arabil 9 milioane de hectare sa spunem. Problema este ca din 2020 nu voi mai putea aplica SAPS daca nu am cadastru. Sunt in joc circa 1,9 miliarde de euro. Am solicitat ca in cadrul procesului de cadastrare sa se prioritizeze extravilanul”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte de presa.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 – 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE