Ce se va intampla cu pretul terenurilor agricole daca Legea 17/2014 va fi modificata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Expertii imobiliari considera ca initiativa autoritatilor romane de a modifica Legea 17/2014 in sensul de a limita achizitionarea terenurilor agricole de catre straini nu va avea efectul scontat, deoarece persoanele fizice din alte tari care au cumparat pamant in Romania au facut aceste tranzactii prin intermediul societatilor romanesti cu actionariat strain. Mai mult decat atat, trendul de crestere usoara a preturilor la terenul agricol va continua si dupa modificarea Legii 17/2014, sunt de parere expertii imobiliari.

„Toata aceasta discutie mi se pare o furtuna intr-un pahar cu apa. O mare parte din terenurile agricole au fost deja cumparate de cetateni straini pe societati romanesti cu actionariat strain, insa ele au fost de fapt cumparate de straini. Limitarea la 50 de hectare nu va afecta in niciun fel piata terenurilor. Strainii au cumparat si vor cumpara in continuare pe persoana juridica. Interesul strainilor pentru terenurile noastre este unul cat se poate de real, in primul rand datorita terenurilor foarte bune calitativ si in al doilea rand datorita pretului foarte mic in comparatie cu pretul terenurilor din UE. O modificare a Legii 17/2014 nu cred ca va afecta in vreun fel pretul pamantului. In ultimii ani, acesta a fost intr-o continua crestere si cred ca isi va pastra acest trend”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Relu Stochita, economist si jurist in cadrul companiei Gold Imob Grup, cu o experienta de peste 10 ani in domeniul imobiliar.

In acest context, expertii imobiliari afirma ca majoritatea investitorilor straini sunt dezamagiti de initiativa autoritatilor de a limita accesul lor la terenurile agricole din Romania.

„Fara indoiala, exista si o nisa speculativa, insa majoritatea celor care au cumparat terenuri au fost si sunt de buna credinta, dezvoltand afaceri in domeniul agricol. Ne-am trezit in ceasul al 13-lea sa punem aceste filtre. Personal, consider ca modificarea Legii 17/2014 cu privire la limitarea achizitionarii terenurilor agricole de catre straini are si un substrat politic, majoritatea primarilor de comune avand afaceri in agricultura”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Marius Iancu, consultant in cadrul companiei de Gold Imob Grup, cu o experienta de 16 ani in domeniul imobiliar.

Proiect de lege: maxim 50 de hectare pentru cetatenii straini

Oficialii Ministerului Agriculturii, impreuna cu Achim Irimescu, au avut recent o intalnire cu reprezentantii fermierilor in legatura cu proiectul legislativ care vizeaza modificarea Legii 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan. Chiar daca momentan au existat doar consultari, in cadrul discutiei au fost trasate primele criterii in baza carora vor fi limitate tranzactiile de terenuri agricole catre straini.

De exemplu, strainii care vor dori sa cumpere pamant in Romania ar putea fi obligati sa nu ii schimbe destinatia pentru o anumita perioada de timp. De asemenea, acestia vor putea achizitiona teren doar daca au rezidenta in Romania, sunt de profesie agricultori si au un istoric de contribuabili la bugetul de stat al Romaniei.

Ministrul Agriculturii a anuntat de curand, in cadrul unei conferinte de presa, ca persoanele fizice straine vor putea sa cumpere maximum 50 de hectare.

„De exemplu, pentru persoanele fizice o conditie ar putea fi detinerea unui atestat in domeniul agricol. De asemenea, vom putea impune si limitari asupra suprafetelor de teren achizitionate. Sa spunem maxim 50 de hectare pentru fiecare solicitant. Romania are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate in ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au si cadastrul facut”, a spus Achim Irimescu.

Cadastrul mareste pretul terenului

In ceea ce priveste preturile cu care se comercializeaza in prezent terenurile agricole din Romania, acestea ajung la sume de circa 8.000 de euro pe hectar, pentru zona de vest a tarii, si de circa 3.000 – 4.000 de euro pe hectar, pentru terenurile din sudul Romaniei.

„Cele mai mari preturi la terenurile agricole raman in continuare cele din vestul tarii. Acolo pretul per hectar ajunge la circa 7-8.000 de euro, pentru suprafetele foarte mari si comasate. Cele mai mici preturi sunt in Oltenia, Mehedinti-Dolj si in sudul Dobrogei, zonele colinare sau semicolinare unde productia la hectar este sub media obtinuta in sudul tarii. Aici preturile variaza intre 3.000 si 4.000 de euro pe hectar. Vorbim de suprafetele mari care au deja cadastru si un grad ridicat de comasare”, ne-a mai spus consultantul Marius Iancu.

Cadastru doar pentru 20% din suprafata totala a terenurilor agricole

Una dintre cele mai acute probleme ale terenurilor agricole din Romania ramane in continuarea lipsa cadastrului. Desi exista un program national demarat in acest sens, lucrurile avanseaza greu, mai ales si din cauza sprijinului redus din partea autoritatilor locale, sunt de parere expertii imobiliari.

„In momentul de fata situatia cadastrata a terenurilor este de sub 20% din suprafata totala. Din pacate, nici autoritatile locale nu au o atitudine care sa vina mai mult in sprijinul proprietarilor, adica sa realizeze, intocmeasca planurile parcelare”, ne-a declarat Marius Iancu.

Programul National de Cadastru se desfasoara in perioada 2015 — 2023 si are ca obiectiv inregistrarea sistematica a imobilelor in 2.337 de Unitati Administrativ Teritoriale situate in mediul urban si rural. Programul a fost instituit in scopul inregistrarii gratuite a imobilelor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara si al eliberarii certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE