Aproximativ 4-5% din totalul painii care se vinde in Romania este congelata, restul fiind paine proaspata sau care se ambaleaza si care are o valabilitate de cateva zile pana la 30, a anuntat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, potrivit Agerpres.

De curand, Autoritatii Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a legiferat faptul ca operatorii economici care comercializeaza catre populatie paine, produse de panificatie si produse de patiserie obtinute din produse congelate, precum si unitatile care utilizeaza la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligatia de a informa consumatorii prin afisare la loc vizibil, lizibil, usor de inteles, intr-o forma care sa nu permita stergerea, dupa caz, pe un afis, pe eticheta, ambalaj de vanzare, in meniul oferit, ori altele asemenea, ce insotesc produsul, cu mentiunea „produs/din produs decongelat”.

„Parerea mea este ca ANPC a scos un ordin binevenit in ideea de a informa corect consumatorul ce cumpara si ce va consuma pentru ca sunt foarte multi care nu agreeaza ideea de a consuma paine congelata, paine facuta din aluaturi congelate. De multe ori aceste produse vin din afara tarii si sunt facute pe alta tehnologie si nu pe gustul si dorinta consumatorului roman. E corect si este normal si il sustinem, dar nu se pune problema ca Romania sa nu poata sa faca painea pe care o vor consumatorii”, a declarat, pentru sursa citata, Aurel Popescu.

De asemenea, presedintele ROMPAN a mai precizat ca in Romania consumul lunar de painte este de 180.000 de tone, acesta fiind asigurat preponderent din productia interna.

„Si noi facem produse congelate in tara, realizam circa 3.000 de tone pe luna, care se vand in tara si peste hotare pentru ca facem comert si schimburi intracomunitare cu asemenea produse. Dintr-o analiza de piata pe care am realizat-o reiese ca romanii nu agreeaza asemenea produse intrucat sunt facute cu o alta tehnologie, respectiv metoda directa si nu in doua — trei faze pe care noi o folosim la fabricarea produselor. Ambele paini sunt foarte bune pentru consum, dar este vorba de costuri. Metoda directa costa mult mai putin decat cea indirecta pe care o practicam noi in fabricile de paine. Parerea mea este ca in jur de 4-5% din totalul painii care se vinde in Romania este congelata, restul este paine proaspata sau care se ambaleaza si care are o valabilitate de cateva zile pana la 30. Consumul lunar de paine este de 180.000 de tone si este asigurat din productia interna, la care se mai adauga produse de panificatie si patiserie congelata venita din afara”, a mai spus seful Rompan.

In legatura cu acest subiect, presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, declara ca in luna mai ca in Romania intra zilnic 25 de tiruri cu paine congelata din import, ceea ce inseamna o cantitate de 875.000 de tone pe an.

Share on Facebook