Producatorii romani, lasati cu stand neamenajat, la cel mai mare targ de produse alimentare din Paris

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Standul Romaniei de la cel mai mare targ de produse alimentare din lume, SIAL Paris, a ramas neamenajat de autoritati, asta dupa ce statul roman a platit 300.000 de euro pentru organizarea lui. Motivul? Firma care trebuia sa se ocupe de acest lucru s-a retras din proiect, acuzand ca Ministerul Economiei nu a virat banii necesari, din timp, pentru amenajarea standului. In schimb, oficialii romani dau vina pe firma, despre care spun ca s-a retras din contract, deoarece nu-l putea onora la timp, informeaza Digi24.

UPDATE: Corpul de control al premierului a început o acțiune de documentare la Ministerul Economiei privind participarea României la SIAL Paris, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al Guvernului.

„Nu am vrut sa lasam in derizoriu imaginea Romaniei la SIAL, Paris. Nu stiu ce s-a intamplat acolo la Minister de pe ultima suta am fost obligati sa facem si licitatia pentru logistica si in final nici nu s-a rezolvat”, spune Aurel Simion, expozant, pentru sursa citata.

De asemenea, extrem de nemultumit de cele intamplate a fost si cunoscutul chef roman Adi Hadean. „Expozantii romani s-au trezit pe betonul gol in ditamai compexul expozitional. Cuiva i s-a facut mila de milogeala reprezentantilor expozantilor romani si a ajutat cu o mocheta. Si altcuiva i s-a facut mila si a debarcat dintr-o masina niste mobilier mizerabil, pe care producatorii s-au apucat sa il spele cu ce si-au adus de acasa. Asa ca nu avem stand al Romaniei la Paris. Avem cateva standuri mici si mizere impartite si imprastiate prin tot targul asta”, a spus Adi Hadean, intr-un mesaj video postat pe contul sau de Facebook.

Rușine românească la Paris. Live de la SIAL.

Posted by Adrian Hadean on 17 Octombrie 2016

Presedintele Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc, Stefan Padure, considera ca cei responsabili de cele intamplate sunt angajatii ministerului Economiei. „Miza nu este subminarea exportului, miza este mica, ca la noi, in Romania si o reprezinta plimbarea unor reprezentanti ai statului la mai multe manifestari. Pentru ca acesta fiind un targ foarte mare, ar fi luat toti banii pana la sfarsitul anului si automat nu mai erau delegati ai ministerului care sa vina la manifestari”, spune Stefan Padure, presedinte Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc, pentru sursa citata.

Iata si comunicatul Ministerului Economiei in legatura cu acest subiect:

„MECRMA a adoptat anul acesta o serie de masuri pentru a simplifica organizarea participarii firmelor la targuri si expozitii internationale, printre acestea aflandu-se plata directa catre organizatorul international pentru spatiul destinat pavilionului national. Pentru participarea firmelor romanesti la targul SIAL Paris desfasurat in perioada 16- 20.10.2016, MECRMA a platit chiria spatiului de 654,32 mp pentru 55 de firme selectate in urma inscrierii voluntare, taxele obligatorii, bransament electric, racord apa si conexiune internet, in valoare de circa 1,2 milioane lei. Pentru restul serviciilor, MECRMA a organizat procedura de selectie a organizatorului intern.

Oferta singurei companii care s-a prezentat a fost declarata neconforma in prima instanta, iar ulterior contestarii rezultatului comisia de solutionare a contestatiilor a admis contestatia si a comunicat atribuirea contractului firmei VISA SA. Societatea organizatoare desemnata si-a declinat capacitatea de a organiza in bune conditii in timpul ramas participarea Romaniei la SIAL 2016 si nu a semnat contractul de atribuire. In aceste conditii, 41 de firme romanesti din industria alimentara impreuna cu patronatul de ramura au decis sa beneficieze de spatiul achitat de MECRMA si sa participe la aceasta expozitie. Shema de ajutor de minimis pentru programul de promovare a exporturilor prevede acordarea unor facilitati pentru participarea firmelor sub pavilion national in colaborare cu patronatele de ramura. Asadar, Ministerul Economiei nu a solicitat nicio suma firmelor pentru deplasarea acestora la Paris”, se arata in comunicatul Ministerului Economiei.

SIAL Paris este cel mai important eveniment expozitional dedicat industriei alimentare mondiale. Este un eveniment foarte asteptat, care are loc la fiecare doi ani. SIAL Paris aduna peste 60.000 de expozanti, din peste 200 de tari si peste 150.000 de vizitatori, majoritatea specialisti in industria alimentara.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE